Barović / -FOTO: ARHIVA, DAN
11/08/2022 u 08:52 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opština Bar kupuje dio trga od Barovića?

Naš pouzdani izvor iz Opštine navodi da bi ta nesvakidašnja transakcija opštinsku kasu mogla "olakšati" za dva do tri miliona eura

Nedavno je rekonstruisan Trg Vladimira i Кosare, ali ne i prostor na kojem se nalazi Robna kuća "Izbor" koje dijeli samo asfaltni put, što je izazvalo različite spekulacije u gradu pod Rumijom. Кompanijom "Izbor" gazduje Zatvoreni investicioni fond "Eurofond" i lica povezana sa biznismenom Veselinom Barovićem.

Spekuliše se, a do zvanične potvrde nismo uspjeli doći, da će Opština morati da otkupi taj prostor od Barovića i "Eurofonda".

Naš pouzdani izvor iz Opštine navodi da bi ta nesvakidašnja transakcija opštinsku kasu mogla "olakšati" za dva do tri miliona eura.

Vrijeme će svakako pokazati šta je istina, i kako se moglo desiti da dio javne površine ode u privatno vlasništvo?

Odbornik Dragan Vojvodić (SDP) bavio se ovim pitanjem na poslednjoj sjednici lokalnog parlamenta, i uputio nekoliko pitanja predsjedniku Opštine Dušanu Raičeviću.

Кonkretno, pitao ga je: "Da li je prostor preko puta trga dio katastarske parcele jedan kroz jedan preduzeća `Izbor`" i "da li je urbanistička parcela do ivice kolovoza, što bi značilo da bi preduzeće `Izbor` moglo da stavi rampu i pješacima naplaćuje prolaz?!"

Raičević je odgovorio, ali je i nakon njegovog odgovora ostala dilema da li vlasnici prostora zaista mogu staviti rampu...

– Na žalost mnogih od nas u lokalnoj upravi i mnogih Barana, nejasna je percepcija šta je glavni gradski trg. S druge strane, imamo i neinformisanost javnosti. Situacija je sledeća: sve ono što se nalazi preko puta Trga Vladimira i Кosare, a podrazumijeva i prostor gdje se nalazi sunčani sat, lokalitet na kojem je i fontana i svaki drugi prostor tamo pripadaju katastarskoj parceli koja je u privatnom vlasništvu. U pravu ste. Ipak, imamo određeni stepen razumijevanja od strane vlasnika, dok ih zakon u ovom trenutku stavlja u poziciju da slobodno mogu sve da ograde i brane pješačku komunikaciju jer je to njihovo privatno zemljište. Naravno da razgovaramo i nastojimo da te javne površine imovinski prebacimo ili na državu ili na Opštinu. Za sada to ne ide u dobrom pravcu – odgovorio je Raičević.

Nadležnom Sekretarijatu uputili smo pitanje da li se zaista može ograditi prostor preko puta Trga Vladimira i Кosare.

– Planska rješenja i odredbe DUP-a su obavezne za sve korisnike prostora, koji su dužni da se pridržavaju uslova i smjernica datog planskog dokumenta. Prostor ispred objekta Robna kuća "Izbor" Bar je javna površina – dobro u opštoj upotrebi, koja je dostupna svim korisnicima pod jednakim uslovima i njihova upotreba se vrši bez posebnih dozvola ili odobrenja nadležnih organa. Saglasno članu 119. Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata ograde su definisane kao pomoćni objekti koji čine funkcionalnu cjelinu i koji služe korišćenju stambenog, odnosno poslovnog objekta. Uslovi za postavljanje, odnosno građenje pomoćnih objekata definišu se planskim dokumentom. Uvidom u DUP Topolica I izmjena i dopuna ("Sl. list Crne Gore – opštinski propisi", br. 032/09) konstatuje se da isti ne sadrži smjernice za postavljanje, odnosno izgradnju pomoćnog objekta tipa ograde na urbanističkoj parceli na kojoj se nalazi predmetni objekat – saopšteno je iz Sekretarijata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:59