/ - Са сусрета
17/11/2021 u 12:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Бар по први пут додијелила средства за младе пољопривреднике, по 10.000 еура за развој агробизниса

Млади пољопривредници, чији су бизнис планови подржани, добили су намјенска средства за финансирање 100 одсто оправданих трошкова пројекта, у износу од по 10.000,00 еура што је био максималан износ средстава по пројекту

Предсједник Општине Бар, Душан Раичевић потписао је уговоре са младимпољопривредницима, којима су додијељена средства за развој агробизниса по Јавном позиву за учешће у програму подршке развоју пољопривреде за младе пољопривреднике, кроз финансијску подршку у општини Бар.

Млади пољопривредници, чији су бизнис планови подржани, добили су намјенска средства за финансирање 100 одсто оправданих трошкова пројекта, у износу од по  10.000,00 еура што је био максималан износ средстава по пројекту.

Прворангирани на конкурсу за младе пољопривреднике био је бизнис план Алмира Чантића “Набавка намјенске опреме и механизације (замјена старе и дотрајале опреме)”, док је другорангирана била Лаура Новаковић, са бизнис планом под називом „Узгој микробиља - здраве хране будућности”.

На основу Програма подршке развоју пољопривреде за младе пољопривреднике 2021-2024.- млади у агробизнису, који је први пут посебно препознао младе у пољопривреди, опредијељена су средства у Буџету Општине Бар у укупном износу од 40.000 еура за ову намјену. На Јавни позив који је расписан у августу ове године, конкурисала су три млада пољопривредника, а све услове прописане конкурсом задовољила су два кандидата, која су добила максималан износ финансијске подршке по пројекту.

Општина Бар је и Предлогом Буџета за 2022. годину, који је на јавној расправи, опредијелила исти износ средстава за подршку младима у пољопривреди, како би наставила да развија ову привредну дјелатност и додатно подстакне младе људе да се, вођени примјером младих колега са овогодишњег конкурса, охрабре и конкуришу наредне године са бизнис плановима.

- Препознајући све потенцијале које Бар има у смислу пољопривредне дјелатности, а нарочито у залеђу Општине, желимо да подстакнемо заинтересоване грађане да валоризују такве потенцијале, развију сопствени бизнис који ће бити самоодржив, повећају запошљивост али и дају допринос укупној економској активности и побољшању квалитета живота у Бару - поручују из локалне самоуправе.

Динамику реализације подржаних бизнис планова и контролу намјенског коришћења средстава врши Секретаријат за привреду, а подносиоци пријаве којима су додијељена средства за бизнис план, подносе Комисији извјештај о реализацији са финансијским извјештајима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 21:40