Зграда Општине Бар / - фото Д.С.
22/02/2022 u 10:18 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Бар расписала јавни конкурс за расподјелу средстава за пројекте НВО у 2022.

Конкурс је отворен 30 дана од дана објављивања, односно до 24. марта 2022. године

Општина Бар је расписала Јавни конкурс за расподјелу средстава за пројекте невладиних организација за 2022. годину, и упутила Јавни позив за избор независног процјењивача у поступку бодовања пројеката невладиних организација за 2022. годину. Конкурс је отворен 30 дана од дана објављивања, односно до 24. марта 2022. године.

Право учешћа на конкурсу имају невладине организације које су регистроване у Црној Гори са сједиштем у Бару. Укупан износ средстава опредијељених Буџетом Општине Бар за финансирање пројеката и програма невладиних организација у 2022. години износи 73.400 еура, од чега се 60 одсто (44.040 еура) расподјељује за финансирање пројеката невладиних организација на основу конкурса, док је 40 одсто укупног износа (29.360 еура) опредијељено за финансирање програма невладиних организација које за Општину Бар имају посебан статус, сходно члану 3 Одлуке о критеријумима, начину и поступку расподјеле средстава невладиним организацијама.

Највиши износ средстава који се на основу Конкурса додјељује невладиној организацији за пријављени пројекат не може износити више од 10 одсто од укупно опредијељених средстава која се расподјељују на основу Конкурса (4.404 еура). Пројекат невладине организације се,по правилу, финансира у износу који не може бити мањи од 80 одсто од износа средстава наведеног у пријави на Конкурс. Невладина организација може конкурисати за укупан износ или за дио износа средстава за реализацију  активности из пројекта и дужна је да то назначи. Једна невладина организација може конкурисати са највише два пројекта, с тим да се могу додијелити средства за финансирање само једног пројекта.

Средства се расподјељују за финансирање пројеката невладиних организација који доприносе остварењу циљева утврђених у стратешким документима Општине Бар. Одлуком предсједника Општине, као приоритетне области за 2022. годину у којима ће се пружати финансијска подршка за реализацију пројеката невладиних организација, утврђене су владавина права, развој цивилног друштва и волонтеризма, те заштита животне средине, пољопривреда и рурални развој, одрживи развој, заштита потрошача.

Пријава на Конкурс подноси се на прописаном обрасцу који се може добити у Грађанском бироу Општине Бар или преузети са wебсајта www.bar.me.

Уз пријаву се прилаже сљедећа документација: четири штампане и једну електронску верзију (на ЦД-у)  пројекта са којим невладина организација конкурише за додјелу средстава; доказ (рјешење) да је невладина организација регистрована у Црној Гори и да има сједиште у општини Бар; копија финансијских извјештаја (биланс стања и биланс успјеха) за посљедњу фискалну  годину (осим ако организација није регистрована у години када је Конкурс расписан); извјештај о реализованим пројектима у претходној години, закључно са даном расписивања Конкурса; гаранцију (изјаву) овлашћеног лица за заступање и представљање невладине организације да од другог донатора нијесу одобрена нити добијена средства или дио средстава за реализацију пројекта који  кандидује; изјаву овлашћеног лица да ли је невладина организација кандидовани пројекат већ предала другом донатору на разматрање у претходном периоду или у вријеме предаје на Конкурс.

Пријава на Конкурс, са пратећом документацијом, подноси се у запечаћеној коверти,са назнаком „За Комисију за расподјелу средстава невладиним организацијама” и предаје у Грађанском бироу Општине Бар. Конкурс је отворен 30 дана од дана објављивања, односно до 24. марта 2022. године.

Бодовање пројеката врши Комисија, као и један независни процјењивач. На основу просјечне оцјене пројекта Комисија утврђује ранг листу. Комисија је одредила 4. март од 11 до 14 часова за Инфо дан, током којег ће информисати заинтересоване невладине организације о свим питањима од значаја за учешће на Конкурсу.

Комисија доноси Одлуку о расподјели средстава невладиним организацијама у року од 30 дана од дана затварања Конкурса, а 10 дана од дана доношења Одлуке предсједник Општине закључује уговор са невладиним организацијама којима су додијељена средства.

Информације о свим питањима од значаја за учешће на Конкурсу могу се добити сваког радног дана од 07-15х у Секретаријату за локалну самоуправу (канцеларија бр.208 ) или на телефон 030/301-486.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:34