Фото: Д.С.
14/10/2021 u 15:15 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Oпштина Бар: Средства од ребаланса иду за развојне и инфраструктурне пројекте, карте за созину, за народну кухињу, црвени крст…

Осим тога, усаглашавање Буџета неопходно је и због субвенција привреди у Бару кроз пакете мјера подршке, за шта је Општина опредијелила преко милион еура

Општина Бар предложила је ребаланс Буџета Општине за 2021. годину. Ребаланс буџета, по први пут у посљедној деценији ради се усљед значајног повећања сопствених прихода.

- Ово је велики успјех за локалну управу, посебно имајући у виду да је и ово година великих изазова усљед пандемије корона вируса и опште економске кризе. Упркос свему томе Општина Бар је у овој години успјела да доврши неколико кључних капиталних пројеката и започне нове инвестиције милионских вриједности из сопственог буџета.

Одлучили смо се за ребаланс, прије свега, због значајно већих прихода од чак 50 одсто  преко планираног износа од наплате пореза на непокретности. Умјесто планираних шест милона у овом периоду очекује се наплата од чак девет милиона еура по овом основу, што говори о великој посвећености и ефикасности локалне управе те одговорној фискалној политици.

Осим тога, усаглашавање Буџета неопходно је и због субвенција привреди у Бару кроз пакете мјера подршке, за шта је Општина опредијелила преко милион еура.

Додатно оптерећење за Општину Бар јесте и Одлука Владе Црне Горе о мораторијуму којим се забрањује градња у Бару на подручјима гдје постоји велико интересовање инвеститора. Усљед овакве забране од стране Владе Црне Горе, инвеститори су морали обуставити инвестиционе активности, чиме је Општина Бар остала ускраћена за значајна средства по основу накнаде за комунално опремање земљишта и прихода од продаје земљишта, што је била најзначајнија ставка у капиталном буџету Општине.

Општина Бар ће ребалансом сва ова средства, која су приходована преко планираних износа, усмјерити у Капитални буџет и она ће бити инвестирана у развојне и инфраструктурне пројекте. Осим тога, Општина планира да чак 50.000 еура издвоји за субвенције за куповину мјесечних карата за несметан пролазак кроз тунел Созина мјештанима Мјесне заједнице Црмница.

Цијенећи немјерљив допринос који и друге друштвене организације у континуитету дају елиминисању социјалних неједнакости у друштву, а посебно допринос током трајања Цовид-19 кризе, одлучили смо да финансије према народној кухињу, односно НВУ „Жене Бара”, које предводе пројекат народне кухиње повећамо за 60 одсто док ћемо финансије за Црвени крст и прогам бриге о старијим лицима повећати за 25 одсто.

Увјерени смо да овакав ребаланс Буџета Општине Бар може донијети нови квалитет локалној заједници и свим грађанима Бара, који ће осјетити конкретне бенефите паметног вођења буџетске политике, нарочито кроз дугорочно планирање капиталних издатака - каже се у саопштењу Општине Бар, којег потписује Ивана Бацковић, секретарка Секретаријата за финансије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:34