Општина Бијело Поље / -Милован Нововић
26/09/2021 u 07:02 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Бијело Поље ствара пословну климу за озбиљне инвестиције

Општина Бијело Поље морала је да у процесу добијања сертификата испуни доста обавезујућих критеријума каже Далибор Ђоговић, шеф Канцеларије за локални и економски развој

Општина Бијело Поље прва је у Црној Гори, прије двије године, добила БФЦ сертификат Југоисточне Европе о доброј пословној клими, захваљујући коме се сврстала у одабрану групу локалних заједница, које имају одговарајуће капацитете и стратешки су опредијељене за унапређење пословног окружења, привлачење инвестиција и подстицај развоја локалне економије.

Сертификат омогућава локалним заједницама и градовима који су добитници да буду пуно успјешнији. Општина Бијело Поље морала је да у процесу добијања сертификата испуни доста обавезујућих критеријума каже Далибор Ђоговић, шеф Канцеларије за локални и економски развој.

image

Далибор Џоговић

-Приватна архива

-Процес сертификације није био нимало лак и трајао је неколико година. Ми смо и прије тога већ били успоставили неке институте, као што је Савјет за економски развој, а имали смо и стратешки план развоја општине, који се доноси сваке пете године и он је наша законска обавеза. Интензивнији рад на добијању сертификата почео је 2019. године, кад смо добили проспект шта све морамо да посједујемо у општини, које органе да имамо, акте и стратешке планове, и да све то буде транспарентно објављено на сајту - истиче Ђоговић, додајући да је сам процес сертификације обухватио десет области, са преко 160 критеријума и велики број подкритеријума.

Бројни бенефити

Говорећи о бенефитима које је бјелопољска општина већ имала од сертификата БФЦ, Ђоговић је између осталог навео побољшање имиџа града, приступ међународном фонду Девелоп-ГИЗ, чија је вриједност 93,2 милиона еура, увођење Система-48, оснивање канцеларије за подршку инвеститорима, нови веб сајт... Ту су и доношење Стратешког плана капиталних инвестиција, постојање базе података, унапређење јавно-приватног партнерства, успостављање Бизнис-форума, израду двојезичних брошура и презентација, подизање транспарентности рада локалне управе на виши ниво, и многе друге повољности.

Додаје да је требало пуно рада како би се све урадило на најбољи могући начин.

-Прва област је област стратешког планирања и она је подразумијевала да имамо стратешки план развоја. Други критеријум је био успостављење Канцеларије за локални економски развој, трећи је био да се створи линк између Савјета за економски развој и Општине Бијелио Поље, четврти критеријум се односио на област издавања грађевинских дозвола, пети на базе података, шести критеријум се односио на маркетинг Општине, седми критеријум на субвенције и повластице, осми на један линк између Општине и школства, девети критеријум се тицао односа између локалне самоуправе и организација из области пољопривреде у области локалног нивоа занатства, локалног предузетништва и привредних друштава, и последњи, десети критеријум, односи се на план капиталних инвестиција, врло важног стратешког документа, подсјетио је шеф Канцеларије за локални и економски развој.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:31