Будва. / - илустрација: Ж.Б.
04/11/2021 u 12:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Општина Будва: Скупштина ТО Будва легитимна и легална

Позивамо министра Jакова Милатовића да лично присуствуjе или делегира представника министарства како би узели учешће у раду сjеднице Скупштине Туристичке организациjе Будва и увjерили се да jе законска процедура испоштована у потпуности, наводе из Царевићевог кабинета

Због покушаjа дезавуисања jавности да jе скупштина Туристичке организациjе Будва сазвана и да ће се одржати супротно законским прописима 5. новембра, овом приликом желимо да обавиjестимо jавност да jе иста заказана на основу члана 29,34 и 39 Статута Туристичке организациjе Будва, члана 15 Пословника о раду  Скупштине ТОБ-а као и на основу одредаба Закона о туристичким организациjама, наводи се у саопштењу предсједника Општине Будва, Марка Бата Царевића.

– Испуњени су сви законски услови да се скупштина одржи посебно jер jе мандат претходног сазива Скупштине ТОБ-а као и мандат извршног и надзорног одбора истекао дана 13. новембра године, из ког разлога су чланови Извршног одбора из претходног сазива дана 02.04.2021. године усвоjили одлуку о расписивању избора за чланове Скупштине Туристичке организациjе Будва и доставили jе предсjеднику општине на даље поступање. Имаjући у виду да jе предсjедник општине по сили закона предсjедник скупштине ТОБ-а и да искључиво он може да сазове скупштину недвосмислено jе jасно да jе скупштина сазвана у складу са законским овлашћењима и да ће се одржати у складу са законским и подзаконским актима. Иначе, предлог дневног реда и комплетан материjал за сjедницу jе достављен од стране ТОБ-а у истом мjесецу када jе истекао мандат претходном сазиву тако да jе предсjедник општине предложио тачке дневног реда коjе су му достављене од стране органа Туристичке организациjе – наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче и да супротно договору, извршна директорица Маjа Лиjешевић и запослени у ТОБ-у су одбили да ставе печат Туристичке организациjе на сазив за скупштину чиме су извршили повреду своjих радних обавеза и грубо прекршили закон jер су одбили да изврше налог предсjедника организациjе.

– Како jе Општина Будва оснивач туристичке организациjе, а предсjедник општине jе по сили закона предсjедник скупштине ТОБ-а, након одбиjања да се печатира материjал и изврши достављање члановима скупштине, исти jе протоколисан у Општини Будва jер као оснивач организациjе постоjи аспослутно право и обавеза да се сjедница закаже и одржи. Допис министарства економског развоjа у коjем се предлаже одлагање сjеднице скупштине и организовање састанка jе доказ неразумиjевања проблематике и улазак на политички терен jер jе у питању политичка опструкциjа од стране неколико поjединаца из Будве коjи свjесни да губе своjе позициjе и фотеље покушаваjу да то сприjече. У овом тренутку императив jе да се конституише нови сазив скупштине ТОБ-а, изаберу органи руковођења и под хитно Статут организациjе усагласи са законом како би се стекли услови за нормално функционисање туристичке организациjе. Више пута су jавно изношене критике на рачун предсjедника општине Марка Царевића због чега ниjе одржана сjедница скупштине ТОБ-а и сада када ће се она одржати покушава се то представити као кршење закона. Како jе одржавање љетње туристичке сезоне био наjважниjи приоритет у функционисању града скупштина ниjе могла да се одржи раниjе jер би било неодговорно миjењати менаџмент у сред туристичке сезоне. Сада када jе она завршена постоjи довољно времена да се нови људи у управљачким структурама припреме за предстоjећу сезону и рад организациjе усклади са законом – истиче се у саопштењу.

Из кабинета предјседника сматрају посебно ниским што jе договор кабинета предсjедника општине и руководства ТОБ-а брутално погажен од стране директорице и неких лица коjа су извршила грубу повреду своjих радних обавеза и што се сада од неколико лица коjа осjећаjу да губе своjе позициjе и интересе у ТОБ-у ово жели представити као незаконитим.

– На исти начин као се бивша структура ТОБ-а 2017. године када jе била бастион ДПС-а бранила од одржавања скупштине се данас бране поjединци коjи шаљу дописе министру Милатовићу и телефоном позиваjу чланове скупштине да боjкотуjу сjедницу.  Да ниjе жалосно заиста би било смиjешно. На краjу, желимо да подвучемо да jе сjедница Скупштине Туристичке организациjе Будва коjа jе заказана за сjутра легитимна и легална, због чега ће се одржати упркос противљњу поjединаца коjи желе да сачуваjу своjе интересе.  Уjедно, овом приликом позивамо министра Jакова Милатовића да лично присуствуjе или делегира представника министарства како би узели учешће у раду сjеднице Скупштине Туристичке организациjе Будва и увjерили се да jе законска процедура испоштована у потпуности. Све супротно би значило стављање министарства  на страну оних коjи су кршећи закон у претходном периоду остваривали своjе интересе преко ТОБ-а. До одлагања сjеднице неће доћи из разлога jер су испоштовани сви прописи у вези заказивања и одржавања сjеднице – наводе из кабинета Царевића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 02:45