Мартинићки пут зиму дочекао у рупама / -
29/11/2023 u 07:49 h
M. VujisićM. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opština Danilovgrad neće podnijeti tužbu: Nije bilo realnih mogućnosti za početak radova na Martinićkom putu

Otklonjene su finansijske prepreke i obezbijeđeno oko 5,9 miliona eura za izgradnju 8,6 kilometara duge dionice Martinićkog puta, koja će biti realizovana u dvije faze, saopštili su iz Opštine

Ugovor sa firmom "Gradnja promet" koja je prvobitno bila angažovana za izvođenje radova na putu Spuž – Martinići – Danilovgrad je raskinut. Kako su saopštili iz Službe za odnose sa јavnošću i protokol Danilovgrad, Opština nije podnijela tužbu za naknadu štete, budući da zbog loše urađenog projekta koji je naručila prethodna opštinska uprava nije ni bilo realnih mogućnosti za početak radova.

– Tender za izbor novog izvođača radova će biti raspisan u najskorijem roku. Usvajanjem tehničkog rebalansa budžeta koji je usvojila Skupština Crne Gore, zahvaljujući i poslanicima iz Danilovgrada Dušku Stjepoviću i Darku Dragoviću, otklonjene su finansijske prepreke i obezbijeđeno oko 5,9 miliona eura za izgradnju 8,6 kilometara duge dionice Martinićkog puta, koja će biti realizovana u dvije faze – saopštili su iz Službe za odnose sa јavnošću i protokol Danilovgrad.

Oni dodaјu da zbog već pomenutih razloga, odnosno neupotrebljivog projekta koji je prihvatilo prethodno rukovodstvo Opštine, do današnjeg dana nije urađeno mnogo.

– Završena je izgradnja mostova i proširene pojedine dionice na trasi. Nova lokalna uprava, sa druge strane, radi na tome da u što skorijem roku ispoštuje sve preduslove predviđene zakonskom regulativom, kako bi na jedini ispravan način krenuli u realizaciju ovog projekta, i stavi tačku na pompezna otvaranja radova i praksu izvođenja mehanizacije na teren, što je prethodna vlast radila u više navrata, pritom znajući da se u realizaciju ne može krenuti – saopštili su iz Službe za odnose sa јavnošću i protokol Danilovgrad.

Mještani će blokirati put

Rekonstrukcija puta u Martinićima traje godinama. Mještani su zbog toga prošle sedmice održali protest u znak nezadovoljstva, a, prema riječima mještana, spremni su na blokadu ukoliko se u dogledno vrijeme nešto ne uradi na osam kilometara dionice od Spuža do Danilovgrada.

Novim projektom, koji je uradila renomirana firma "SIMM inženjering" predviđa se trotoar sa jedne strane kolovoza cijelom dužinom puta, a u dijelu GUR-a Spuž, trotoar sa obje strane, kao i nov projekat hidro-tehničkih instalacija.

Radovi počeli u avgustu 2020. godine

Rekonstrukcija dionice duge 8,6 kilometara počela je zvanično 27. avgusta 2020. godine na Pijeskovima, u Martinićima, kada je tadašnji premijer Duško Marković sa predsjednicom Opštine Danilovgrad Zoricom Kovačević ozvaničio početak radova. Radnici i mašine su na tom mjestu bili samo nekoliko dana. Mehanizacija se opet pojavila početkom 2021. godine, kada su počeli radovi na proširenju dionice od nekadašnje Ciglane prema mostu Radovića. Ubrzo su obustavljeni jer nijesu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi. Intenzivni radovi počeli su početkom 2022. godina, dionica od Buruma je uglavnom proširena i nasuta na većini mjesta, rekonstrukcija mosta Radovića je bila u toku. Ipak, nedugo nakon ovoga radovi su opet obustavljeni.

– Uz širinu kolovoza koja će biti šest metara, biće izgrađena i autobuska stajališta, kao i lođe za kontejnere. Tokom faze projektovanja posebna pažnja posvećena je prilagođavanju trase uslovima na terenu, što je doprinijelo i smanjivanju troškova eksproprijacije na minimalni iznos, za koju će novi elaborat biti urađen uskoro, i koja će uporedo biti završena – ističu iz Službe za odnose sa јavnošću i protokol Danilovgrad.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:10