Zgrada opštine Danilovgrad / - foto: Ivan Petrović IPE
22/02/2023 u 15:20 h
M. VujisićM. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opština Danilovgrad od sadašnjih pet sekretariјata formiraće osam novih

Osniva se novi sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i ruralni razvoj što bi prema predizbornim najavama značilo usmjeravanje fokusa na razvoj poljoprivrede, ribarstva, ali i ruralnog razvoja i turizma

Opština Danilovgrad od sadašnjih pet sekretariјata formiraće osam novih, precizirano јe u odluci o organizaciji i načinu rada lokalne uprave. Odlukom јe planirano ukidanje Sekretarijata za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti, Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, Sekretarijata za finansije i ekonomski razvoj, Sekretarijata za komunalne, stambene poslove i saobraćaj i Sekretarijata za imovinu i investicije. Za razliku od njih, sa radom nastavljaјu Uprava lokalnih javnih prihoda, Služba predsjednika opštine, Služba glavnog administratora, Služba komunalne policije, Služba zaštite i spasavanja i Služba za unutrašnju reviziju.

– Novitet u odnosu na prethodnu organizaciju rada uprave je razdvajanje Sekretarijata za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti na dva i to sekretarijat za lokalnu samoupravu i sekretarijat za društvene djelatnosti. Sekretarijat za finansije i ekonomski razvoj postaje sekretarijat za finansije i budžet. Uspostavlja se i novi sekretarijat koji će biti zadužen za privredu i ekonomski razvoj. Sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine zamjenjuje sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine. Sekretarijat za komunalne, stambene poslove i saobraćaj postaje sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj. Osniva se novi sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i ruralni razvoj što bi, prema predizbornim najavama, značilo usmjeravanje fokusa na razvoj poljoprivrede, ribarstva, ali i ruralnog razvoja i turizma. Sekretarijat za imovinu i investicije postaje sekretarijat za imovinu, investicije i zastupanje. Neće se miјenjati Uprava lokalnih javnih prihoda, dok će u diјelu stručnih službi raditi Služba predsjednika opštine, Služba glavnog administratora, Služba glavnog gradskog arhitekte, Služba za odnose sa javnošću i protokol, koja je novoosnovana. Posebne službe koje će raditi u okviru lokalne uprave su Služba zaštite i spasavanja, Služba komunalne policije i Služba za unutrašnju reviziju – piše u odluci.

Opština će imati i menadžera

Odlukom o organizaciji i načinu rada lokalne uprave Opštine Danilovgrad planirano јe i radno mјesto menadžer Opštine.

– Menadžer predlaže i učestvuje u pripremi i realizaciji planova i programa razvoja opštine kojima se podstiče ekonomski razvoj, preduzetnička inicijativa i javno-privatno partnerstvo, obezbjeđuje zaštita životne sredine i održivi razvoj. Takođe, priprema i upravlja projektima koji se finansiraju iz međunarodnih fondova i drugih izvora, prati njihovu realizaciju, priprema informacije i izvještaje o realizaciji projekata, uspostavlja i vodi bazu podataka o planovima, programima i projektima, inicira izmjene i dopune propisa koji otežavaju poslovnu inicijativu – piše, između ostalog, u odluci.

Navodi se i da će predsjednik Opštine donijeti akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta službe predsjednika opštine u roku od 30 dana od dana kada odluka stupi na snagu.

– Starješine organa lokalne uprave, odnosno službe, donijeće akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i broju izvršilaca u organu u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu odluke i dostaviti predsjedniku na saglasnost. Poslove rasformiranih sekretarijata i Službe predsjednika Opštine, u djelokrugu poslova propisanih odlukom, zaposlene koji su radili u rasformiranim sekretarijatima, opremu i službenu dokumentaciju, do donošenja pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, preuzimaju novoformirani sekretarijati i Služba za odnose sa javnošću i protokol, u roku od sedam dana od dana donošenja ove odluke – navodi se u dokumentu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:21