Мартинићки пут / Д.Љ.
13/04/2022 u 08:00 h
Danijela LjucovićDanijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Даниловград се задужује пола милиона за градњу Мартинићког пута: Промашаје власти плаћаће грађани

Да се Општина домаћински водила у раниjем периоду до ове ситуациjе не би долазило, проjекти би били финансирани из капиталног буџета коjи за 2022. износи само 736.750 еура, на отплату дугова иде скоро 1.700.000, а за плате 1.600.000, навео је Ратко Ђуришић

Да Општина Даниловград jедва функционише и да jе ситуациjа, у наjмању руку, драматична кад су у питању општинске финансиjе, ниjе непозната чињеница. Нажалост, такво стање траjе, казао је шеф Клуба одборника Демократа Душко Стјеповић, коментаришући последње задужење Општине у износу од 500.000 еура за експропријацију земљишта за градњу Мартинићког пута.

– Како вриjеме пролази, стање се само погоршава. То се могло закључити и на самоj сjедници локалног парламента, одржаноj приjе неколико дана, када jе било мучно слушати о ситуациjи у Комуналном предузећу, и ко jе коме и колико дужан, и присуствовати пребацивању одговорности с jедних на друге, па на треће. Кад се подвуче црта, у политичком смислу се отвара фронт нама као опозициjи да то нападамо и то ниjе тешко, али грађанима и запосленима у Општини и њеним предузећима много не значи то што смо ми у праву. Они желе унапређење стандарда живота или, кад jе риjеч о овим другима, макар редовне плате – навео је Стјеповић.

Шарановић: Челници локалне самоуправе без визије развоја града

Одборник УРА Александар Шарановић навео је да ново задуживање за пут према Мартинићима ниjе неочекивано, с обзиром на то да долази од ДПС-а, иако jе познато да су приjе четири године свечано отворили радове, уз обећање да ће пут бити отворен и да су паре обезбиjеђене.

– Случаjно сада, пред изборе, Општина се задужуjе пола милиона еура. Ако за четири године нису успjели да ураде ништа, а ако знамо да булевар према Подгорици раде без тротоара, без бициклистичких стаза и без адекватних прилаза за пjешаке до аутобуских стаjалишта, jер очигледно немаjу добру визиjу развоjа града, како онда очекивати да ће пут према Мартинићима бити урађен како треба?! Боjимо се да jе ово само jош jедно празно предизборно обећање – поручио је Шарановић.

Да су Демократе у праву, према његовим ријечима, потврђено је управо на поменутоj сjедници предлогом одлуке о задужењу Општине Даниловград у износу од 500.000 еура, у сврху, како jе назначено, експроприjациjе земљишта дуж пута преко Мартинића коjи jе у изградњи.

– Са срећом више, jер га обећаваjу њихова три предсjедника дуже од 15 година. С jедне стране, имаjући у виду потребу да се не кочи изградња пута насушно потребног мjештанима тог подручjа, а с друге стране, знаjући досадашњу праксу да се редовни расходи, па и зараде, понекад покриваjу из кредита узетих у друге сврхе, Демократе су биле уздржане у односу на поменути предлог одлуке. Сви ми, грађани Даниловграда, били бисмо много срећниjи кад нас одлазећа ДПС гарнитура не би оволико задуживала, jер те дугове ћемо сви враћати, а сигурно то неће из својих џепова чинити они коjи нас задужуjу – истакао је Стјеповић.

Ратко Ђуришић из ПзП-а истакао је да је Општина Даниловград на краjу четвртог квартала 2021. године имала обавезе по основу кредита и позаjмица (без других обавеза,за доприносе и остало) у износу од преко три милиона еура тако да jе ново задужење у износу од пола милиона еура додатно оптерећење коjе може довести у питање ликвидност Општине.

– Ново задужење ниjе било предвиђено планом буџета за 2022. годину гдjе jа та ставка износила 240.000 (позаjмице и кредити). Да се домаћински водила Општина у раниjем периоду, до ове ситуациjе не би долазило, проjекти би били финансирани из капиталног буџета коjи за 2022. годину износи само 736.750 еура, на отплату дугова иде скоро 1.700.000, а на плате 1.600.000 еура. Не би нам се дешавало да застаријевају дугови у износу од 420.000 еура, што је мало мање од износа задужења – истакао је Ђуришић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:55