Локација за будућу санитарну депонију Дубоки до / К.М.
27/03/2022 u 07:30 h
Ksenija MatovićKsenija Matović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Херцег Нови никако да ријеши проблем: Пројекат депоније Дубоки до 11 година на чекању

Чланица тима за израду елабората Оливера Доклестић каже да изради овог документа мора претходити државни документ, План управљања отпадом, чији је рок трајања истекао

Пројекат санитарне депоније Дубоки до ни након 11 година од испуњавања услова за почетак градње, ни данас није ближи добијању грађевинске дозволе. Реализацију су испрва препријечили житељи Мориња, тврдећи да ће депонија загадити њихова изворишта, потом судски процеси и Министарство одрживог развоја и туризма бивше Владе које ни након четири године од позитивне пресуде, није дало "зелено свјетло". Потом се испријечила Агенција за заштиту животне средине која је затражила допуну Елабората о утицају санитарне депоније Дубоки до на животну средину. Чланица тима за израду елебората Оливера Доклестић каже да изради овог документа мора претходити државни документ, План управљања отпадом чији је рок трајања истекао.

- Државним планом управљања отпадом дефинишу се количине отпада, стратешке тачке, гдје ће се, на којим мјестима и на који начин вршити управљање отпадом. Из Државног плана произилазе смјернице за локлани план управљања отпадом. Ми сада, у овом тренутку, немамо званичну одлуку државе да ли на локацији Дубоки до може да се гради санитарна депонија. Значи, неко мора да донесе одлуку о томе - казала је Доклестић и додала да је потребно преиспитати границе бафер и Унеско зоне.

Морињани страхују од загађења извора

Морињани сматрају да је, када је рађен Елаборат о процјени утицаја санитарне депоније Дубоки до на животну средину, требало водити рачуна о морињским изворима. Према ријечима представника МЗ Шпира Вуловића вода у Морињу више није за пиће због постојеће депоније на Ублима.

- Бококоторски залив је такав какав јесте. Сва вода морњиских извора, којих има 20, између Мориња и Сопота, не рачунајући Сопот, који има слив на другу страну, завршава у море. Најбоље знамо ми који живимо тамо шта то значи. Да не спомињемо да ће се депонија са крузера, који су високи 70 метара, видјети док буде пролазио кроз Вериге. То је срамота - сматра Вуловић.

Мјештани Мориња изричити су ставу, да Унеско неће дозволити изградњу депоније у Дубоком долу.

Директор херцегновског предузећа Чистоћа Милован Бендераћ ипак не губи наду.

- Санитарна депонија је потребна Херцег Новом, чак и када се изгради Рециклажни центар у Никшићу. Вјерујем да ће доћи до реализације овог пројекта - оптимиста је Бендераћ.

Подсјетићемо, да је Министарство одрживог развоја и туризма је 28. септембра 2020.године донијело рјешење којим одбијају захтјев Општине Херцег Нови за издавање грађевинске дозволе за градњу санитарне депоније Дубоки до, образлажући да је истекла важност еколошке сагласности Агенције за заштиту животне средине, те да није урађена локална студија локације за санитарну депонију. Општина Херцег Нови је на ово рјешење уложила тужбу Управном суду наводећи да је одбијајуће рјешење стигло у тренутку када се у Агенцији за заштиту животне средине налазио урађени Елаборат процјене утицаја на животну средину, којег је сачинио "Екобока пројекат". У односу на првобитни елаборат из 2013., у новом је у већем обиму описан инжењерско-геолошки и хидрогеолошки склоп, уз спроведена нова хидрогеолошка испитивања ради успостављања добрих параметара о познавању токова подземних вода. Ипак, ни ово није било довољно.

Секретар Секретаријта за комуналне дјелатности и екологију Василије Сеферовић појашњава да је Агенција за заштиту животне средине дала рок од 100 дана да се елаборат коригује.

- Сада имамо 100 дана за корекције и то ћемо испоштовати. Поново ћемо предати елаборат и очекујем позитиван одговор - каже Сеферовић.

Анализа избора локације за депонију Дубоки до рађена је 2003. године. Просторни план који је дефинисао локацију урађен је 2008. године. Извјештај о стратешкој процјени утицаја на животну средину урађен је 2010. године, а Елаборат процјене утицаја на животну средину изградње санитарне депоније рађен је у организацији Агенције за заштиту животне средине из Подгорице. Урађен је и додатни елаборат детаљних геотехничких истраживања терена локације будуће санитарне депоније, који је показао да нема бојазни да ће морињски слив бити угрожен. Санитарна депонија предвиђена је и нацртом ПУП-а који је 31.децембра 2018.године усвојен у локалном парламенту.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 17:43