kotor institucije / - SRDJAN BOLJEVIC
31/03/2023 u 14:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opština Kotor: Nadležni da utvrde kako su se urušile dvije kuće u Novom naselju

Opština Kotor će, kako dodaju, do rješavanja situacije obezbijediti adekvatan smještaj za porodice čije su kuće ugrožene

Opština Kotor poziva sve nadležne organe da se pokrenu postupci u okviru inspekcijskih službi i tužilaštva i da se utvrdi odgovornost za urušavanje dvije porodične kuće u Novom naselju. Opština Kotor će, kako dodaju, do rješavanja situacije obezbijediti adekvatan smještaj za porodice čije su kuće ugrožene.

Kako navode, zahtjevaju da se hitno utvrdi odgovornost svih činilaca u ovom postupku, od projektanata, revidenata, arhitekti, investitora, izvođača, nadležnih organa i ostalih.

- Kako Opština Kotor nema apsolutno nikakvu nadležnost više puta smo upozoravali nadležne preko inspekcijskih organa na opasnost koja prijeti na terenu. Kako je nadležni inspektor uporno tvrdio da ne postoji opasnost po okolinu, predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić je sa situacijom upoznao Vladu Crne Gore i nadležnu ministarku, koji su odmah uputili novi inspekcijski nadzor koji je naložio da se teren obezbijedi, te je tokom radova na obezbjeđenju terena došlo do klizanja terena. Ponavljamo da ćemo insistirati i istrajati da se svi odgovorni kazne, a da se oštećenim porodicama nadoknadi šteta, dodaju oni.

Iz Opštine Nikšić radi potpunog informisanja javnosti, dostavljaju punu hronologiju događaja.

- Služba za inspekcijske poslove Opštine Kotor je 22. novembra prošle godine izašla na lice mjesta i konstatovala činjenično stanje, te s obzirom na to da se radi o izgradnji stambenog objekta, spisi predmeta sa zahtjevom za inspekcijskom kontrolom su proslijeđeni stvarno nadležnom organu - Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma  na dalju nadležnost i postupanje, objašnjavaju iz Opštine.

Imajući u vidu zabrinutost građana, komunalni inspektor je, kako dodaju, dana 24. novembra prošle godine uputio urgenciju za postupanje Urbanističko - građevinskoj inspekciji. 

- Shodno prijavama Opštini Kotor, 8. decembra 2022. godine ponovo smo obavijestili  Urbanističko građevinsku inspekciju o situaciji i proslijedili fotografije sa lica mjesta. 13. februara ove godine Služba za inspekcijske poslove je obavijestila postupajućeg inspektora o dešavanjima na licu mjesta kao i resorno Ministarstvo o dešavanjima vezanim za predmetnu parcelu, ističu oni.

Na urgenciju predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića, 20. marta ove godine su predmetne parcele na kojima se vrši izgradnja stambenog objekta obišli glavni građevinski inspektor i službenici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma. 

- U cilju preventivnog postupanja, radi kontrole komunalnih objekata (vodovodnog cjevovoda) službenici Komunalne policije i Službe za inspekcijske poslove su skoro svakodnevno obilazili predmetnu parcelu, a predsjednik Jokić je u više navrata o ovoj situaciji obavijestio Vladu Crne Gore i resorno Ministarstvo, zaključuju iz kotorske opštine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. jun 2023 19:15