Депонија Мислов до / -Ж.-Ш.
09/11/2021 u 06:39 h
Biljana BrašnjoBiljana Brašnjo
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Никшић на прагу рјешења проблема управљања отпадом: Рециклажни центар затвориће Мислов до

У Еколошком покрету "Озон" упорни су у захтјеву да се због нелегалне депоније Мислов до идентификују и процесуирају кривци из редова бивше никшићке власти

Проблеми са градском депонијом у Мисловом долу према најавама из локалне управе биће ријешени изградњом Регионалног рециклажног центра за седам општина, а који ће бити смјештен у Никшићу. То је у изјави "Дану" потврдио и предсједник Општине Марко Ковачевић, који је истакао да са Министарством екологије, урбанизма и просторног планирања и локалним управама сусједних општина раде на пројекту Рециклажног центра.

– Тиме би проблем одлагања отпада ријешили не само за општину Никшић, већ и за још седам других општина. Заинтересованих инвеститора има, и министарство и ми као локална самоуправа смо досад имали много разговора са њима. Нама је свакако у интересу да имамо што више понуда како бисмо дошли до оне најквалитетније. Тренутна ситуација говори у прилог томе да се можемо надати да ћемо следеће године отпочети коначно рјешавање овог великог проблема – казао је Ковачевић.

Док надлежни раде на пројекту, у Еколошком покрету "Озон" упорни су у захтјеву да се због нелегалног Мисловог дола идентификују и процесуирају кривци из редова бивше никшићке власти. Директор "Озона" Александар Перовић каже да је Агенција за заштиту животне средине прихватила њихов захтјев за покретањем поступка утврђивања штете у животној средини.

image

Александар Перовић

-Ж.Ш.

– Циљ је да се након утврђивања чињеничног стања изврши утицај на надлежне да покрену одговарајуће процедуре против најодговорнијих из двије гарнитуре бивших локалних управа, директора Комуналног предузећа од 2008. па закључно са 2021. годином, како се не би поновила бахата пракса угрожавања јавног здравља и животне средине, те сносиле последице за учињени екокриминал – истакао је Перовић.

Пожар на сметлишту и даље активан

Поред многобројних активности, из "Озона" су надлежне упозоравали и на најгори сценарио који се може десити на депонији.

– Тај сценарио се и догодио прошле и ове године када су депонијски гасови узроковали пожар и експлозије, који је у унутрашњости највеће дивље депоније у Црној Гори и даље активан. Предлагали смо и исељавање породица које живе у непосредној близини, док се стање не доведе у законски оквир. Током пандемије, уз подршку најважнијих међународних организација које се баве управљањем отпадом, упозоравали смо да се проблем додатно усложњава неконтролисаним мјешањем медицинског отпада са комуналним – истиче Алаксандар Перовић наглашавајући да је "Озон" сада у радној групи која ради на проналажењу најбољег модела за успостављање правилног управљања отпадом у Никшићу.

"Озон" већ 15 година прати дешавања на депонији, константно упозоравају на опасност по здравље људи и животну средину. На позив Основног тужилаштва, након једног од многобројних текстова у "Дану", сем преношења чињеничног стања урадили су и документ "Анализа законске усклађености неуређеног градског сметлишта Мислов до" како би помогли том органу да сходно законским овлашћењима заустави екокриминал и испита коруптивне елементе.

– Нећемо одустати ни од утврђивања одговорних за учињену штету и уколико тужилачки органи не покажу интересовање, ми ћемо подносити кривичне пријаве и алармирати јавност, од које очекујемо много већу подршку, јер уколико сви не схватимо да се ради о нашем здрављу и квалитету живота, тешко да ће проблем нестати, категоричан је Перовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 01:26