Општина Пљевља потражује 8, 7 милиона / -Б.Је.
05/06/2022 u 07:30 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Пљевља потражује 8,7 милиона на има пореза: Највећи дужник „Вектра Јакић”

По основу пореза на непокретности правна лица дугују 3. 581.732 еура, док се дугови физичких лица за порезе и доприносе крећу око 5,1 милион еура, каже Владимир Џуверовић, в.д. директора локалне Дирекције за приходе

Општина Пљевља има велики проблеме када је у питању наплата пореза на непокретности, а о томе најбоље говори податак да су потраживања по овом основу чак 8,7 милиона еура. И даље је највећи дужник компанија "Вектра Јакић", која дугује чак 2, 5 милиона еура. Дуг ове компаније посебно долази до изражаја ако се зна да правна лица за порезе на непокретности дугују 3. 581. 732 еура.Донедавно, поред "Вектре Јакић", највећи дужници биле су земљорадничке задруге. Неке од њих су продате, неке чекају продају, а у општинској управи се надају да ће наплатити потраживања

- Када су у питању правна лица на дан 31. децембра 2021. године дуговања за порезе на непокретност и земљиште износила су 3. 770.000 еура, од чега је дуг "Вектре Јакић" 66 одсто, док су до 25. априла 2022. године потраживања смањена за 203.578 еура, каже Владимир Џуверовић, вршилац дужности директора локалне Дирекције за приходе.

image

Владимир Џуверовић

-Б.Је.

Када су у питању дугови физичких лица за порезе и доприносе они се крећу око 5, 1 милион еура. У Дирекцији кажу да су прошле године имали проблем у људским капацитета јер су три запослена напустила Управу локалних јавних прихода, па нису били у могућности да спроведу поступак принудне наплате за физичка лица као што су били планирали.

- Занимљиво је рећи да смо у 2021. години први пут успјели да потраживања од пореза на непокретност за правна лица буду на нивоу из 2020. године. Томе су највише допринијеле принудне наплате за правна лица која сада редовно измирују обавезе - каже Џуверовић.

Одличан проценат остарења прихода

По ријечима Владимира Џуверовића, у првих пет мјесеци ове године Управа локалних јавних прихода наплатила је од пореза на непокретност од правних лица 203.578 еура, а од физичких 98.033 еура. У упоредном периоду 2021. године наплата пореза на непокретност од правних лица била је 37.748, а од физичких 66.359 еура.

- Што се тиче плана буџета закључно са 25. мајем 2022. године остварење у односу на план за порезе на земљишта је 8,3 одсто, а за грађевинске објекте 12, 09 одсто. Проценат остварења за овај период је одличан гледајући номинално јер наплаћујемо само обавезе из претходног периода пошто тек утврђујемо порез за 2022. годину, а прва рата доспијева 30. јуна. Када упоредимо наплату из овог периода са прошлом годином имамо значајан раст наплате пореза на непокретност и то су обавезе за претходни период - појашњава Џуверовић.

Највећи проблем у наплати пореза физичких лица су неријешени имовинско-правни односи.

- У поступку смо имплементације пореског софтвера - Ларис који ће нам омогућити да ажурирамо и побољшамо нашу базу података за физичка лица. Процес имплементације је формално почео прошле године, али је процес ескпортовања текао споро јер раде програм за све црногорске општине - појашњава Џуверовић.

Како је истакао, током године Управа локалних јавних прихода ће кренути у тестирање овог програма.

- Ако се покаже као добро рjешење од 2023. године почећемо утврђивање пореза у новом програму. Свако физичко и правно лице биће у могућности преко сајта на основу матичног броја, односно ПИБ- а, да провјери порески дуг. Тај исти софтвер ће се примјењивати и на прирезе на доходак јер су и правна лица дужна да за запослене достављају пореске пријаве приреза порезу. Имаће могућност достављања пријава електронским путем. За неплаћени дуг дневна камата ће бити 0, 03 одсто - појашњава Џуверовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:00