Детаљ са аутобуске станице у Пљевљима / -Б.Је.
01/02/2022 u 06:38 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Пљевља расписала јавни позив за 29 сеоских аутобуских линија

Било би корисно да се неко од превозника јави и да се организује превоз до нашег села, али то се у претходном периоду није дешавало, каже Горан Лаковић из МЗ Поблаће

Општина Пљевља расписала је јавни позив за 29 сеоских аутобуских линија и три градске. Како се наводи у саопштењу, сви заинтересовани превозници могу се пријавити на јавни позив до 4. фебруара. Према објављеном позиву, потребно је да се пријаве превозници за по двије линије, свакодневно, од Пљеваља према рударским насељима Шула и Градац, као и до села Рађевићи, Милунићи, Обарде, Зекавице, Водно и Горња Брвеница. Како је наведено, до села Раишићи неопходно је да превозник саобраћа сваког радног дана по два пута дневно, а викендом једном. Када су у питању села Хоћевина и Косаница, потребно је да се пријави превозник који ће саобраћати једном дневно. У другим случајевима предвиђено је да превозници организују аутобуски превоз два пута недјељно, односно да организују превоз понедјељком и петком, данима када је у Пљевљима пазарни дан.

Тендер и за три линије на градском подручју

Локална управа тражи превознике и за три градске линије. Међутим, у јавном позиву у локалној управи су предвидјели да не постоји превоз путника из сата у сат, односно да аутобуси саобраћају често, већ је предвиђено да радним данима превозници организују четири аутобуска поласка на градским линијама. Када је у питању викенд, на три правца, аутобуси би саобраћали само два пута. И у овом случају претходних година организација градског саобраћаја била је неуспјешна.

И док из локалне управе траже превознике, у сеоским мјесним заједницама не вјерују да ће се на јавни позив ико јавити. Посебно се томе не надају у селима гдје већ годинама нема јавног превоза.

– Било би корисно да се неко од превозника јави и да се организује превоз до нашег села, али то се у претходном периоду није дешавало. Већ годинама нема аутобуда и мјештани често пјешаче до мјеста Враце, на магистралном путу Пљевља – Чајниче, да би се превезли до града. Од центра мјесне заједнице до мјеста Враце има осам километара, а нека села су и више удаљена. Стога би за наше становништво много значило да имају превоз до Пљеваља понедјељком и петком. То би много значило и за оне који проводе викенд на селу – каже предсједник Мјесне заједнице Поблаће Горан Лаковић.

Подсјећамо, из Нове српске демократије су раније тражили да локална управа организује превоз путника, тако што ће предузеће Локални путеви организовати посебну радну јединицу за те намјене. Тај став правдали су чињеницом да приватници немају интереса да организују аутобуске линије јер на сеоском подручју има јако мало становништва.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 18:52