Градња тунела кроз Семољ почела прије 50 година али никад није завршена / -Б.Б.
13/02/2022 u 06:18 h
B.BB.B
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Општина Шавник покренула иницијативу за завршетак радова: Кроз Семољ брже до Колашина и Подгорице

Пут Шавник-Боан-Миоска излазио би на аутопут Бар-Бољаре па би за нас био од великог значаја прво због миграција, а имали би и шансу да привучемо инвеститоре, каже Југослав Јакић предсједник Општине Шавник

ШНакон скоро пола вијека Општина Шавник покренула је иницијативу да се изнађу могућности и доврши изградња путног правца од тог града до Миоске. Давне 1975. године Југословенска народна армија (ЈНА) градила је регонални пут Шавник –Боан-Миоска, али су радови стали пробијањем тунела Семољ. Прича о повезаностии шавничке општине и њених ускочких села са Колашином и Подгорицом ту је завршена.

-Општина је покренула иницијативу да се провјери гдје се стало са тим радовима. Документација је стара скоро 50 година и први корак је да се она провјери, а код надлежних државних органа ћемо конкурисати за израду нове и видјети неке могућности да се тај пројекат уврсти у планове за реализацију - рекао је за "Дан" предсједник Општине Шавник мр Југослав Јакић.

image

Југослав Јакић

-Б.Б.

Приликом извођења радова од планираних 1.750 метара, кроз превој Семољ пробијено је око 460. Пут, означен као Р18, требао је бити најкраћа дионица Шавничанима према главном граду и приморју, али и Жабљачанима којима би до Подгорице требало да пређу око 100 километара, 60 мање него сада. И Никшићанима би погодовала та цеста јер би њом брже стизали до Колашина. Јакић оцјењује да би поменути путни правац допринио динамичнијем развоју шавничке општине, био би омогућен несметан транспорт роба и боља валоризација природних потенцијала. Јакић сматра да би поспјешили и развој туризма, бољу посјећеност и градњу нових туристичких садржаја. Поспјешила би се пољопривредна производња и бољи и лакши би био пласман пољопривредних производа из Шавника.

-Пут Шавник-Боан-Миоска излазио би на аутопут Бар-Бољаре који се гради. Довршетак спорне дионице за нас би било од великог значаја, спасавали би се од миграција, а имали би и шансу да привучемо инвеститоре, појаснио је Јакић.

Бројне безуспјешне иницијативе

Одустајањем од даље градње пута преко Семоља највише је погођено седам ускочких села која гравитирају поменутој дионици, а која су готово расељена. У Крњој Јели својевремено било је око 60 домаћинстава, а број оних који данас зимују у том селу свега је неколико. Мјештани су прије неколико година формирали одбор чији задатак је био да код државних органа покрене питање довршетка пута, али по том питању није урађено ништа. Својевремено су се обраћали и Министарству саобраћаја из којег су добијали одговоре да је пројекат неизводљив јер би државу скупо би коштао, према процјенама чак 14 милиона еура, а и терен није довољно испитан за наставак радова. Надморска висина на превоју је око 1.600 метара, па су зиме у том рејону оштре и са обилатим снијегом.

Бољем развоју Шавника, истакао је он, допринијела би и боља преостала главна путна инфраструктура и то према Никшићу и Плужинама.Са Жабљаком повезани су регионалним путем.

-Од тунела Војник према Шавнику бројне су кривине.Побољшањем тог дијела, да се избјегне већи број кривина, имали би солидну путну повезаност која је основни предуслов за развој - истакао је Јакић.

Пројектом градње Хидроелектране "омарница" планирано је да се шавничка општина повеже са Плужинама. Јакић каже да би се преко Комарнице са Брезнима повезала села Дужи и Дубровско, али и остала мјеста која гравитирају око будуће хидроелектране.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 03:45