Са прес конференције / -Радио Тиват
20/10/2021 u 06:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Тиват поднијела кривичну пријаву: Кусовца сумњиче да је ненамјенски потрошио скоро милион

Поменути новац Влада Црне Горе одобрила је Општини за изградњу саобраћаjнице МР2 на полуострву Луштица

Општина Тиват јуче jе Основном државном тужилаштву подниjела кривичну приjаву против бившег предсjедника општине др Синише Кусовца због кривичног дjела несавjестан рад у служби, саопштено jе на конференциjи за новинаре на којој су говорили предсjедник општине Жељко Комненовић и адвокат Предраг Савић.

Према наводима кривичне пријаве, Кусовац је дозволио ненамjенско трошење новца у износу од 902, 217 еура коjе jе Влада Црне Горе одобрила Општини за изградњу саобраћаjнице МР2 на полуострву Луштица.

image

Жељко Комненовић

- Радио Тиват

Комненовић jе нагласио да су приjаву подниjели jер не могу више да чекаjу промjене на државном нивоу у вези тужилачких закона и Тужилачког савjета.

-Луштица Беј jе краjем децембра 2019. године преко Владе Црне Горе пребацила око 903 хиљаде еура Општини Тиват, а уговор са извођачем радова jе потписан 8.октобра 2020.године, мjесец и осам дана након изгубљених избора од стране ДПС- а у Тивту, рекао jе Комненовић и нагласио да jе та средства нова власт обезбиjедила након кредитног задужења од 3 милиона еура.

Предвиђена затворска казна од шест мјесеци до пет година

Адвокат Предраг Савић jе казао да се руководство Општине одлучило да поднесе кривичну приjаву против Синише Кусовца jер jе његова искључива законска обавеза била да се новац стави на посебан рачун и да се троши намjенски, за изградњу пута. Што се тиче даљих истраживања о новцу коjи jе трошен немилице, то би требао да буде предмет детаљне финансиjске и кривично правне истраге. Савић се нада да ће тужилаштво то и урадити.

-Међутим уколико тужилаштво не буде спровело детаљну финансиjску истрагу пословања Кусовца и његовог тима, ми ћемо бити принуђени да сами ангажуjемо квалифиоване форензичаре економске струке да им помогну у разоткривању начина на коjи су паре трошене. Сумњамо да jе било и трошења на фиктивне уговоре, на прање новца и на разне друге начине, а све jе то основано jер кад видимо да су овако безочно прекршили закон и направили кривично дjело коjе jе флагрантна злоупотреба права, можемо да сумњамо да се штошта криjе иза њиховог поступања, истакао jе Савић и навео да jе казна за то дjело од 6 мjесеци до 5 година.

Комненовић jе подсjетио да jе приjе годину дана, када jе формирана нова локална администарциjа, затечено катастрофално финансиjско стање у Општини. Дугови су износили 3,5 милиона еура, а недостаjала су средства за изградњу саобраћаjнице МР2, друга фаза према комплексу Луштица Беј.

-Специjално полициjско одjељење, Специjалног државног тужилаштва, Сектора за борбу против организованог криминала формирало jе седам различитих предмета. Jедан предмет jе везан за истраживање jавног мjења агенциjе Ипсос за коjе не постоjи пратећа документациjа, услуге ХТП "Мимоза" поводом посjете предсjедника Црне Горе Мила Ђукановића Тивту уочи избора 26. августа прошле године. Предмет за достављање документациjе за обjекат на катастарскоj парцели 1 119 КО Радовићи – случаj незаконитости у раду државног и локалног катастра. Предмет за доставу документациjе и података коjи се тичу депонованих новчаних средстава Општине код Атлас банке, као и предмет за изгградњу Трга магнолиjе и градске куће. Поред тога ту jе и предмет коjи се односи на запошљавање по основу уговора о повременим и привременим пословима, уговорима о дjелу и анексима, а и предмет за доставу грађевинске дозволе за предузеће "Навар". Формиран jе предмет против бившег начелника Комуналне полициjе Општине Тиват, Новака Лековића - рекао је Комненовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:49