О документу ће се изјаснити и одборници / -SRDJAN DJIDJO BOLJEVIC
17/11/2021 u 07:57 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Тузи пољопривредницима издваја 300 хиљада за субвенције

Издвоjен је новац за куповину земљишта за основну школу у Карабушком пољу, што би уjедно значило и стицање услова да се и изгради, каже Мевлудин Диздаревић

Буџет проjектован на 7,9 милиона еура jе цифра коjа свjедочи да jе Oпштина Тузи самоодржива и ако наравно имамо у виду чињеницу и да jош не располажемо неким ресурсима на нашоj териториjи коjи доносе значаjне приходе, као што су пијаца и водовод, казао је Штјефан Цамај, одборник Демократа у Скупштини општине Тузи. Цамај истиче да Општину Тузи у наредном периоду очекуjе снажан развоj на свим пољима.

– Приjе свега развој инфрструктуре, гдjе jе предвиђена цифра од скоро четири милиона еура. Мjесне заjеднице су програме развоjа предале надлежном секретатиjату. Сви захтјевни мjесних заjедница коjи се тичу инфраструктуре налазе се у нацрту буџета, што свjедочи да се озбиљно приступило захтjевима грађана у свим МЗ. Такође, ту jе и цифра од 294.000 еура субвенциjа пољопривредним произвођачима, значаjно већа од оне у буџету за 2021. годину. За спорт jе такође овогодишња цифра значаjно већа од прошлогодишње, односно за ову годину jе предвиђено да се институциjама спорта додиjели 360.000 еура. За социjално угрожене одвојена је цифра од 68.000 еура што jе такође више од прошлогодишњег давања. У суштини не можемо бити равнодушни на овакав нацрт буџета па чак ни опозициjа, шта више очекуjем и да они подрже овакав буџет – казао је Цамај.

Да је буџет за наредну годину још један доказ да су претходна два паметно пројектована и реализована сматра Мевлудин Диздаревић, одборник Бошњачке странке.

– Конкретно говорећи о нацрту буџета за 2022. годину сматрам да jе развоjни, те да jе у том смислу само наставак претходна два. Посебно jе важно истаћи да jе буџетска ставка капиталне инвестициjе повећана за око милион и двјеста хиљада што jе скоро за трећину. То ће створити боље предуслове за развоj општине и додатно привући инвеститоре – наводи Диздаревић.

Он истиче да је примjетно повећање субвенциjе за пољопривреду.

– На тај начин жели се постићи и повећање производње што ће на краjу резултирати и бољом продаjом, jер ће фабрика за производњу чипса и смрзнутог помфрита ускоро почети с радом. Радуjе нас издвоjен новац за куповину земљишта за основну школу у Карабушком пољу, што би уjедно значило и стицање услова да се и изгради, што ће се десити у скориjоj будућности на радост дjеце из овог насеља. Потребно jе и прокоментаристати и повећан износ за ФК Дечић за 40.000 еура, финансирање КК Дечић, и помоћ спортским организациjама на териториjи општине Тузи. Оно што jе понаjвише недостаjало Тузима jесте изградња игралишта, а то ће овим буџетом бити реализовано – рекао је Диздаревић.

Из ДПС-а Тузи јуче нијесу хтјели да коментаришу нацрт буџета за наредну годину. Мирза Пепић, шеф клуба одборника истакао је да је нацрт стигао прије неколико дана те да га још нијесу анализирали, али да ће се припремити за јавну расправу.

Општина Тузи са депозитом планирала је буџет за наредну годину на 7.908.828 еура, од чега приходи износе 3.280.500 еура, текући издаци 2.386.530 еура и отплата обавеза 245.808 еура. Од пореза на непокретности планирају да зараде 2.815.500, а од приреза порезу на доходак физичких лица 250.000 еура, те од локалних административних такси 25.000 и од комуналних такси 5.000 еура. План је да од накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта зараде 850.000 еура, а од накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта за нелегалне објекте 50.000 еура. Остале накнаде за путеве износе 180.000 еура. Новчане казне изречене у прекршајном и другом поступку због неплаћања локалних прихода планиране су на 15.000, а камате због неблаговременог плаћања локалних пореза на 3.000 еура. Приходи које органи остварују вршењем своје дјелатности прогнозирани су на 5.000, а продаја непокретности у корист буџета општине на 200.000 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:37