/ -FOTO: OPšTINA ULCINJ
05/08/2022 u 07:31 h
Miljan KneževićMiljan Knežević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opština Ulcinj se kreditno zadužila za saniranje ulica: Pare potrošene na predizborni asfalt

U lokalnoj samoupravi nismo mogli dobiti precizan rok kada će obnova oštećenih saobraćajnica biti konačno završena

Opština Ulcinj morala je dodatno kreditno da se zaduži kod Evropske investicione banke (EIB), 250.000 eura, kako bi se asfaltirale ulice koje su oštećene prilikom realizacije projekta izgradnje kanalizacione mreže u naseljima Кodre, Bijela Gora, Totoši i Donja Bratica.

To je za "Dan" potvrdio sekretar Sekretarijata za budžet i finanisje Arijan Murati.

On je objasnio da ta sredstva idu na poseban račun sa koga će se plaćati izvođaču radova. Iako najavljivano početkom godine, asfaltiranje još nije završeno, dočekalo je sezonu i novu vlast, koja ovih dana preduzima korake u tom pravcu.

Predsjednik Opštine Omer Bajraktari saopštio je da su ovih dana asfaltirane ulice u naselju Bijela Gora, čije su saobraćajnice, uzgred rečeno, pretrpjele najveća oštećenja.

– Nastavljamo sa dugo očekivanim asfaltiranjem. Кorigujemo predizborna asfaltiranja, asfaltiramo tamo gdje je najviše stanovnika i saobraćaja - saopštio je Bajraktari.

Inače, kredit za ovaj značajan posao dobijen je od EIB u visini od pet miliona eura, a opština Ulcinj je završetkom projekta dobila sanitarni kanalizacioni sistem u u dužini od 11,9 km.

Projektom je bilo predviđeno samo asfaltiranje dijela ulica i to samo u površini otkopanih kanala ali su izvođači, odnosno podizvođači, do te mjere uništili ulice kroz koje je prošla nova sanitarna kanalizacija, da je samo kompletna sanacija bila rješenje.

To su u ostalom zahtijevali mještani naselja koji su stojčki izdržali sve probleme saobraćanja raskopanim ulicama i višemjesečno kašnjenje završetka radova.

Ti problemi stavljaju se na teret bivšoj vlasti na čelu sa DPS- om jer nije na vrijeme uočila moguće poteškoće, pa je sa izvođaćem radova, intalijanskom kompanijom "Spiga", potpisan ispostavilo se, manjkav ugovor. Кompaniji "Ing invest" iz Danilovgrada, povjerena je izrada glavnog projekta za uređenje sistema kanalizacije i prečišćavanja otpadnih voda za navedena naselja.

Bivšoj lokalnoj vlasti zamjera se što je za tri mjeseca uoči lokalnih izbora u najjužnijoj opštini potrošila pola miliona eura za asfaltiranje perifernih ulica, kako tvrde politički oponenti bivše vlasti, u predizborne svrhe. Taj novac se mogao preusmjeriti u rješavanje priioritetnih dionica u četiri naselja, kako bi Opština izbjegla dodaotno kreditno zaduženje.

U lokalnoj samoupravi nismo mogli dobiti precizan rok kada će obnova oštećenih saobraćajnica biti konačno završena.

Odbornik Nove demokratske snage Forca Aslan Lunji najavio je da će od sekretara za budžet i finansije i predsjednika Opštine, u formi odborničkih pitanja, tražiti odgovor kako je, gdje i po čijem nalogu je, od decembra prošle do marta ove godine, potrošeno pola miliona eura.

image
-ASLAN LUNJI

– Dočekali smo sezonu bez ugrađenih podzemnih kontejnera koji su kupljeni. Ja ne tvrdim da to nije u skladu sa investicionim planom Opštine Ulcinj ali kako da opravdamo građanima da nije u pitanju zloupotreba. Podatke o asfaltu za 500 hiljada eura, koje budem dobio tražiću da se objave na bilbordu, da svi građani mogu da vide kako su potrošene pare. Ukoliko bude trebalo ja ću lično da platim postavljanje bilborda - kazao je Lunji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:33