Састанак предствника Зајенице општина одржан 17. новембра у Подгорици / -Фото: Заједница општина
21/11/2023 u 06:43 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opštine da učestvuјu u donošenju zakona i strategiјa

Usvojena јe inicijativa za dopune Nacrta zakona o Vladi kojom se zahtijeva uspostavljanje partnerskog odnosa centralnog i lokalnog nivoa vlasti kada se utvrđuju javne politike, odnosno zakoni, podzakonski akti, strategije od uticaja na lokalnu samoupravu, kaže Mišela Manoјlović

Upravni odbor Zaјednice opština Crne Gore usvoјio јe više zakonskih inicijativa i informacija koje rješavaju neke od suštinskih problema opština i uputiće ih ministarstvima i Vladi. Za novog potpredsjednika Upravnog odobra izabran јe Radoje Žugić, predsjednik Opštine Žabljak, na mandat od dvije godine. On јe na toj poziciji naslijedio Anelu Čekić koja je podnijela ostavku na funkciju predsjednice Opštine Gusinje. Na sјednici, održanoј 17. novembra, 20 predsjednika opština i dva gradonačelnika, koji čine Upravni odbor Zajednice opština Crne Gore, jedoglasno su usvojili više zakonskih inicijativa i informacija koje, kako ističu, rješavaju neke od suštinskih problema crnogorskih opština. Kako ističu, među problemima prednjače troškovi postupka oporezivanja nepokretnosti koji poslednjih godina pustoše opštinske kase.

– Troškove naplaćuju poznate grupe advokata i advokatskih kancelarija u milionskim iznosima koristeći nesavršen pravni okvir i propuste nadležnih državnih organa. Poreska rješenja se poništavaju zbog pogrešnih podataka u katastru nepokretnosti ili centralnom registru stanovništva koje niko ne ispravlja. Uzrok ove pojave nije samo u zakonu koji reguliše porez na nepokretnosti. U pitanju je sistemski problem kome država mora krajnje ozbiljno pristupiti, a koji se odnosi i na propise o državnom premjeru i katastru nepokretnosti, prebivalištu, jedinstvenom matičnom broju građana, planiranju prostora... Zajednica opština već duže vrijeme ukazuje na razmjere ovog problema i nudi sistemski održivo rješenje kroz uvođenje instituta dopunske poreske prijave. Tu prijavu će poreski obveznici podnositi u svim slučajevima kada nastupe promjene od uticaja na visinu poreza na nepokretnosti kao što su dogradnja ili nadogradnja objekta, promjena broja članova porodice, rekonstrukcija, rušenje objekta, parcelacija... Nepodnošenje dopunske prijave biće osnov da poreski obveznik snosi troškove postupka, ako je angažovao advokata radi podnošenja žalbe na poresko rješenje. Ako žalbu podnese sam, neće biti troškova postupka, pa ni obaveze njihovog plaćanja – kaže Mišela Manoјlović, generalna sekretarka Zaјednice opština.

Brisati ograničenja u pogledu broјa komunalnih policaјaca

Upravni odbor Zajednice opština bavio se i Zakonom o komunalnoj policiji kojim je broj komunalnih policajaca uslovljen brojem stanovnika opštine po poslednjem popisu. Manoјlović kaže da to opštinama koje su turistički orijentisane stvara ogroman problem.

– Broj subjekata nadzora drastično se povećava pa je i u idealnim uslovima nemoguće organizovati posao službe u tri smjene sedam dana u sedmici. Problem se najbolje može vidjeti na primjeru opštine Budva koja ima oko 20.000 stanovnika i šest komunalnih policajaca, a u kojoj je u 2022. godini bilo registrovano oko dva miliona noćenja. Inicijativom za izmjene Zakona o komunalnoj policiji traži se brisanje ograničenja u pogledu broja komunalnih policajaca – istakla јe Manoјlović.

Ona ističe da јe ovo rješenje samo vrh ledenog brijega, te da za kvalitetna sistemska rješenja koja će porezima dati apsolutni prioritet, predstoje opsežan rad na svim zakonima koji direktno ili indirektno utiču na ovu oblast ali i preduzimanje mjera na njihovoj doslednoj primjeni, prvenstveno od strane državnih, ali i lokalnih organa.

Manoјlović navodi da bi Zakon o Vladi trebalo da reguliše saradnju sa opštinama.

– Pravo na lokalnu samoupravu je ustavna kategorija koja se mora razraditi Zakonom o Vladi. O tome u nacrtu ovog zakona nema ni pomena, dok je velika pažnja posvećena saradnji sa civilnim sektorom, što mnogo govori o odnosu obrađivača nacrta prema opštinama. Usvojena јe inicijativa za dopune ovog nacrta kojom se zahtijeva uspostavljanje partnerskog odnosa centralnog i lokalnog nivoa vlasti kada se utvrđuju javne politike, odnosno zakoni, podzakonski akti, strategije od uticaja na lokalnu samoupravu – kaže Manoјlović i dodaјe da јe siguran izvor finansiranja planske i projektne dokumentacije za lokalne kapitalne projekte uslov da opštine povuku bespovratna sredstva iz EU i drugih fondova kojim će ih realizovati, a prije svega iz predstojećeg IPARD III fonda u iznosu od 63 miliona eura.

Smjernice saradnje opština i vodovodnih društava

Na sjednici su usvojene i smjernice saradnje namijenjene opštinama i vodovodnim društvima koje je Zajednica opština sačinila zajedno sa Udruženjem vodovoda Crne Gore.

– Najvažnije smјernice su da se obezbijedi stručnost i iskustvo kada se bira izvršni direktor i odbor direktora, da Opština vrši redovni upravni nadzor u dijelu zakonitosti i cjelishodnosti poslovanja, pa i inspekcijski nadzor kada je potreban... – kaže Manoјlović. Inicijativom za dopunu Zakona o parničnom postupku, kako navodi, traži se da se lokalnim zastupnicima daju ista prava na troškove parničnog postupka koja su već utvrđena za državnog zaštitnika imovinsko-pravnih interesa.

– Opštine mogu kandidovati ovu dokumentaciju za kapitalni budžet države uz uslov da se u odluci kojom se uređuje ovo pitanje otklone određene nelogičnosti po pitanju kriterijuma vrednovanja kapitalnih projekata. Inicijativom koju ćemo uputiti Ministarstvu finansija i Vladi, otklanjaju se nelogičnosti ali i obezbjeđuje praćenje sudbine kapitalnih projekata koje opštine kandiduju za budžet države, budući da, pri važećoj odluci, godinama unazad ostaju uskraćene za povratne informacije po ovom pitanju. Predloženi su i određeni pomaci u zahtjevnoj proceduri apliciranja koji će na minimum svesti odbijanje zahtjeva opština iz formalnih razloga. Predlaže se da predstavnici opština učestvuju na sjednicama Komisije za ocjenjivanje kapitalnih projekata – kaže Manoјlović.

 


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:48