Експлоатација шљунка (архива) / -Пцнен
27/12/2021 u 13:02 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оптужница због нелегалне експлоатације шљунка из Мораче нема упркос милионским штетама

У овом тренутку због лоших временских услова и набујале Мораче нема интезивне експлоатације шљунка али нијесам сигуран да ће то спријечити девастаторе

Предсједник Одбора директора Регионалног водовода, Зоран Лакушић поручио је у изјави за Дан да држава не смиjе престати да се бави темом нелегалне експлоатациjе шљунка док се последњи експлоататор не процесуира и док се девастациjа не заустави. Нагласио је да се мораjу привести закону сви девастатори државног добра и не смиjе бити недодирљивих.

-У овом тренутку због лоших временских услова и набуjале риjеке Мораче коjа jе испунила своjе корито, нема интезивне експлотациjе шлунака, али ниjесам сигуран да ће девастаторе и та ситуациjа сприjечити у њиховим даљим нелегалним активностима. Познато jе широj jавности о каквоj се организованоj шеми ради, то наjбоље говори чињеница да се до доласка надлежних органа на лице мjеста уклања сва механизациjа, а у касним поподневним и вечерњим часовима наставља са експлоатациjом, као и током кишних дана и празника, када се не очекуjу активности инспекциjских органа, истакао је Лакушић.

Очекује од надлежних институциjа конкретне и мjерљиве резултате, посебно од тужилачких органа коjи ниjесу подигли ниjедну оптужницу, и поред чињенице да jе држава оштећена за стотине милиона евра.
-Треба имати увиjек на уму, да jе захваљуjући несавjесном и незаконитом дjеловању у великоj мjери уништено корито риjеке Мораче, а самим тим доведена jе у питање и продуктивност Регионалног водовода, наjважниjег стратешког проjекта Црне Горе, коjи водом за пиће снабдиjева црногорско приморjе.

Нијесу довољне пријаве

Лакушић је додао да ниjе довољно подности Министарству унутрашњих послова приjаве због нелегалне експлоатациjе шљунка из риjеке Мораче.

– Такође, поражаваjуће звучи податак да jе Управа за инспекциjске послове последњи пут краjем прошле године jавно саопштила да су од почетка мораториjума издали 13 прекршаjних налога. Подниjето jе укупно седам захтjева за покретање прекршаjног поступка (шест за физичка и jедно за правно лице). Засада су постигнути скромни резултати на сузбиjању нелегалне експлотациjе шљунка, зато се неодговорном односу, девастациjи и криминалу коjа се петнаест година спроводи над риjеком Морачом и водоизвориштем Боље сестре, мора одлучно стати на краj – закључује Лакушић.

Као предсjедник Одбора директора Регионалног водовода радуjе ме сазнање да су службеници Одсjека за привредни криминал Управе полициjе, Директората за безбjедносно-надзорне послове МУП- а, и Финансиjско обавjештаjна jединица, утврдили случаjеве и нелегалне експлоатациjе шљунка. Чињеница да се актуелна власт бави проблемом нелегалне експлотациjе шљунка из риjеке Мораче, jе огроман помак у односу на претходну власт, гдjе дио те власти подстицао и био jе у дилу са компаниjама коjе су нелегално експлотисале шљунак. Што jе за резлутат имало да jе на стотине милиона евра нелегално завршило у рукама таjкуна, блиским бившем режиму. Не смиjе се стати на медиjски обjављеном рату са грађевинском мафиjом, него надлежни органи треба да зауставе сваку нелегалну експлоатациjу шљунка и извршиоце сходно законима приведу правди.


Надам се да ће се овим проблемом позабавити и посланици у Скупштини Црне Горе, оххрабруjе први корак коjи jе учињен кроз контролно саслушање на сjедници Одбора за туризам, пољопривреду, екологиjу и просторно планирање у вези угрожености водоизворишта Боље Сестре.


Обавеза нове власти jесте да стане на пут грађевинскоj мафиjи, и заштити и грађане и стратешки државни интерес, водоизвориште Боље Сестре. Вода jе ресурс 21 виjека, милиjарду људи на свиjету нема приступ пиjаћоj води, такође, милиjарду људи на свиjету имаjу проблема са приступом питкоj води наjмање jедан мjесец у години. До 2025. године, по истраживањима WWФ-а, око двиjе трећине свjетске популациjе искусиће неку врсту несташице воде за пиће (рестрикциjе, недоступност, загађење или пресушена изворишта итд), зато када jе вода као jедан од наjцjењениjих и наjважниjих ресурса, просто jе несхватљиво да смо дозволили девастациjу изворишта Боље Сестре и краjње jе вриjеме да држава више не смиjе толерисати уништавање наших водних потенциjала.


Ниjе довољно подности Министарству унутрашњих послова приjаве због нелегалне експлоатациjе шљунка из риjеке Мораче, такође, поражаваjуће звучи податак да jе Управа за инспекциjске послове посљедњи пут краjем прошле године jавно саопштила да су од почетка мораториjума издали 13 прекршаjних налога (11 за физичка два за правна лица) у износу од 4.800 еура. Подниjето jе укупно седам захтjева за покретање прекршаjног поступка (шест за физичка и jедно за правно лице).


Засада су постигнути скромни резултати на сузбиjању нелегалне експлотациjе шљунка, зато се неодговорном односу, девастациjи и криминалу коjа се петнаест година спроводи над риjеком Морачом и водоизвориштем Боље Сестре, мора одлучно стати на краj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 14:11