Tamara Radonjić, Saša Mujović i Anđela Jakšić Stojanović / foto: Media biro
22/04/2024 u 18:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

OŠ “Njegoš” u Kotoru postaje energetski efikasna škola

Učenici/e Osnovne škole “Njegoš” u Kotoru uživaće u kompletno rekonstruisanoj i energetski efikasnoj školi, zahvaljujući projektu “Promocija energetske efikasnosti u javnim zgradama u Crnoj Gori” koji finansira KfW i Evropska unija (EU) kroz zajam i bespovratna sredstva uz državni doprinos same Crne Gore.

Projekat vrijedan 60 miliona eura sprovodi Ministarstvo energetike i rudarstva Crne Gore. Renoviranu školu su obišli ministar energetike i rudarstva Saša Mujović i ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović.

Pored škole u Kotoru, u prvoj fazi projekta rekonstruisane su i škole “25. maj” u Tuzima, kao i Srednja ekonomsko ugostiteljska škola u Nikšiću.

- Posebna emocija za mene je povratak u rodni grad, gdje sam proveo lijepo i bezbrižno djetinjstvo. Veliko mi je zadovoljstvo što danas sa pozicije ministra energetike i rudarstva mogu makar malo doprinijeti da nove generaciju mogu imati dobre i kvalitetne uslove za sticanje obrazovanja. Ja sam učio osnovnu školu Njegoš u Škaljarima, koja je tada bila primjer i najsavremenije škola u Crnoj Gori i šire, zato što je to bila donacija francuske vlade, nakon razornog zemljotresa koji je pogodio zemlju 1979. godine. Pošto sam ja imao najbolje uslove za rad, onda je red da na neki način i izvratim. Ovo je zajednički program dva ministarstva. Ideja nam je da zaista napravimo ono što često volimo reći, od škole topli dom - kazao je Mujović.

- Mislim da je uzrast osnovaca najplodnije tlo da se usvoje neki principi energetske efikasnosti. Trebalo bi ih učiti da nije lijepo uključiti klimatizaciju, a ostaviti otvorena vrata i prozore, da nije dobro napustiti objekat, a ne ugasiti rasvjetu. Treba ih učiti koliko su važna korišćenja energetski efikasnih aparata. Konačno, sve bi im to trebalo objasniti na način da, ukoliko se tako budu ponašali, njihovi roditelji će uspjeti da uštede neki novac. Taj novac će kasnije moći da iskoriste da im kupe neku lijepu trenerku, neku lijepu loptu ili neki sportski rekvizit. Veliko je zadovoljstvo danas biti ovdje i želim da rad u renoviranoj školi bude srećan i uspešan, a da ovome gradu ostane ono što je oduvijek bilo – simbol otmenosti i gospodstva - poručio je Mujović.

Ministarka Jakić Stojanović naglašava da je u pitanju projekat koji realizuje Ministarstvo energetike i rudarstva u saradnji sa KfW bankom.

- Projekat podrazumijeva promociju programa energetske efikasnosti u obrazovnim objektima širom Crne Gore. Osim ovog objekta, u prethodnoj fazi je izvršena potpuna rekonstrukcija Ekonomsko- ugostiteljske škole u Nikšiću, kao i Gimnazije „25.maj“ u Tuzima. Vrijednost projekta za sve tri škole je 5.8 miliona eura. Kada je u pitanju Osnovna škola „Njegoš“, vrijednost završenih radova je 1.9 miliona eura - istakla je Jakšić Stojanović.

Radovi su, osim rada na krovnoj konstrukciji i uređenju fasade, podrazumijevaju i ugradnju potpuno novog sistema grijanja, koji je energetski efikasan i kao takav, obezbjeđuje brojne benefite samoj obrazovnoj infrastrukturi.

- Takođe je važno da kažemo da su sprovedeni i određeni radovi na samom enterijeru objekta. Sada ide i tender za nabavku potpuno novog inventara, ne samo za ovu školu, već i za sve vrtiće, osnovne i srednje škole u Crnoj Gori. Ukoliko sve bude bilo kako treba, nadamo se da ćemo u toku ljeta imati potpuno novi inventar, odnosno potpuno novi nameštaj kako u ovoj, tako i u svim drugim školama u Crnoj Gori. Takođe, važno je da pomenem i rekonstrukciju i nadogradnju vrtića u naselju Tabačina, u okviru EIB projekta. Tender ćemo uskoro raspisati, tako da se nadamo da ćemo do kraja godine imati izabranog izvođača i da ćemo imati mnogo bolje kapacitete, kada je u pitanju naša najmlađa populacija u opštini Kotor. Iskoristila bih priliku da pomenem da se ovaj projekat energetske efikasnosti nije završio sa ove tri škole. Planirano je, da u narednom periodu, nadam se već od juna mjeseca, krenemo sa rekonstrukcijom još sedam škola širom Crne Gore. Tenderski postupak, druga faza, se završava, tako da se ja nadam da će Crna Gora ove godine biti jedno veliko gradilište kada je u pitanju obrazovna infrastruktura i da ćemo mnoge gradove obradovati rekonstruisanim o novim objektima koji će ponuditi bolje uslove za školovanje naših najmlađih - rekla je Jakšić Stojanović.

Njemačka je jedan od glavnih donatora u Crnoj Gori.

- Do sada, Vlada Republike Njemačke je podržala zemlju sa 780 m EUR. Crna Gora je prva zemlja Balkana u kojoj smo realizovali projekte iz oblasti energetske efikasnosti, naša prva iskustva i učenja. Mi iz KfWa se radujemo daljem razvoju programa  „Unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama“ i ostajemo pouzdan partner crnogorskog naroda i Vlade - istakao je Željko Uljarević iz KfW-a.

Direktorka Osnovne škole “Njegoš” Tamara Radonjić podsjetila je ovom prilikom da je ova obrazovna ustanova  prošla kroz program Unapređenja energetske efikasnosti u javnim zgradama.

- Bio je to izazovan period za nastavu i učenje. Projekat je počeo 5. jula, trajanje radova je bilo predviđeno do 05. decembra prošle godine. Prolongiralo se do posle Nove godine. Međutim, nastavnici, učenici i njihovi roditelji imali su strpljenja i ja im se ovim putem zahvaljujem. Mi smo u septembru imali online nastavu. Za našu školu je to bilo prilično jednostavno, jer smo digitalna škola i unapređene su kompetencije kako nastavnika, tako i naši učenici/e znaju kako se realizuje ovaj vid nastave. Međutim, za upravu je bilo izazovno raditi pet različitih rasporeda, kombinovati prvu i drugu i treću smjenu, koristiti odjeljenje u Škaljarima. Danas sam informisala ministarku da ovo odjeljenje nije bilo uključeno u ovaj program i da će to biti nešto sa čime ćemo se suočiti u budućnosti da i taj dio prostora obezbjedimo. Što se tiče zgrade osnovne škole Njegoš, vrijednost projekta je 1.9 miliona eura. U okviru tog projekta urađena je sanacija krova, nov sistem grijanja sa toplotnim pumpama, otvori na zgradi su bili drveni, sada su PVC bravarija koja je štedljivija više u odnosu na drvenu. Osim što svi vide benefite da su bolji uslovi za rad, da je učenicima/ama udobnije, da nastavnici motivisaniji rade, ovaj program ne donosi samo takvu vrstu udobnosti nego i uštedu energije. Samim tim i zgrada je održiva, a i negdje utičemo pozitivno na prirodnu sredinu  i naravno energiju koju treba da koristimo, odnosno da energetske izvore koristimo na štedljiviji način. Ukupno škola broji 910 učenika i 80 zaposlenih, od kojih nastavnika 60 - kazala je Radonjić.

Podsjetimo da je u prethodne dvije faze projekta, Crna Gora rekonstruisala čak 36 zgrada.

Ukupna ušteda energije tada ostvarena iznosi 61 odsto u odnosu na prethodno stanje. Kroz ovakve projekte Crna Gora demonstrira svoju lidersku poziciju u regionu kada je riječ o posvećenosti dekarbonizaciji i Zelenoj agendi kojoj je pristupila sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana. Crna Gora je jedina država Zapadnog Balkana koja je cilj za smanjenje emisije ugljen dioksida od 30 odsto ostvarila u 2015. godini. Usljed toga, definisan je novi cilj od 35 odsto do 2035. godine.

Projekat je dio Regionalnog programa za energetsku efikasnost (REEP) koji je formiran u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) u 2012. godini. Brojne organizacije sarađuju u okviru programa kako bi ga učinile što uspješnijim, uključujući Energetsku zajednicu, EBRD, Evropsku komisiju, KfW i druge bilateralne donore. Projekat je usmjeren na energetski efikasnu rekonstrukciju javnih zgrada na Zapadnom Balkanu, iz administrativnog, zdravstvenog i obrazovnog sektora (npr. škole, bolnice, vrtići, upravne zgrade i druge).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 18:21