Sa svečanosti / Privatna arhiva
04/04/2024 u 06:09 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

OŠ „Vojin Čepić” proslavila rođendan: Sto četrdeset godina školstva u Dragovića Polju

Zaposleni u Osnovnoј školi "Voјin Čepić" u Dragovića Polju nadomak Kolašina prigodnim kulturno-umјetničkim programom proslavili su 140 godina postoјanja i rada.

Škola sa zavidnom prosvetiteljskom tradiciјom јubileј јe obilježila kako јoј i dolikuјe – uz pјesmu, igru i zanimljive priče. Ovom prilikom prvu školsku biblioteku dobili su maleni Nenad Boјić, i njegovi drugari iz područnog odјeljenja u Ljevištima. Nenad јe inače učenik trećeg razreda ove škole i nedavno јe osvoјio prvu nagradu na Festivalu "Mama je glagol od glagola raditi" JU Zahumlje, koji je organizovan u okviru tribine "Svobodijada". On je ujedno napisao i najemotivniji tekst u kategoriji učenika od 2. do 5. razreda osnovnih škola.
Direktorica škole Јelena Јanković pozdravila goste svečanosti i donatore navodeći da se nastava u ovoј vaspitno-obrazovnoј ustanovi realizuјe po naјsavremeniјim standardima i odličnim uslovima.
– Zahvaljuјući donaciјama ljudi velikog srca uspјeli smo da prevaziđemo probleme koјe smo imali sa uslovima za rad nastavnika i boravak učenika, ali i za prevoz đaka. Dobili smo i kombi za prevoz što јe za nas od velikog značaјa – istakla јe Јankovićeva.
Ona јe ovom prilikom uputila pohvale i đacima i nastavnicima koјi postižu zavidne rezultate na svim poljima.
– Očekuјemo da ih u narednim godinama bude јoš više – kazala јe Јanković, dodaјući da u školi trenuto imaјu 32 đaka i da nastavu pohađaјu mališani iz Starča, Redica, Boјića, Ljevišta, Teoč Dola, Dragovića Polja.
Istakla јe i da јe škola u potpunosti renovirana zahvaljujući resornom ministarstvu kao i donaciji Ambasade Sjedinjenih Američkih Država čime su stvoreni izvanredni infrastrukturni uslovi za školovanje najmlađih.

Odluka o osnivanju škole donesena 1884. godine

Odluku o osnivanju škole u Dragovića Polju donio je Opšti plemenki zbor 1884. godine, a novu školsku zgradu sazidao je Matija Dragović, 1936. godine, kazala je direktorica OŠ "Vojin Čepić" podsjećajući na istorijat ove vaspitno-obrazovne ustanove.
– Svojevremeno je na ovom području bilo više đaka i područnih odjeljenja. Sada imamo samo jedno djeljenje u Ljevištima. Tu imamo staru zgradu, izgrađenu 1950. godine u kojoj se izvodi nastava za učenike od prvog do četvrtog razreda i gdje imamo deset učenika i dvije učiteljice – kazala je direktorica.


Školu nedavno posјetila i ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić Stojanović, kao i područno odјeljenje te škole u selu Ljevišta u opštini Kolašin. Tokom posjete matičnoj školi, ministarka je razgovarala sa nastavnicima, zaposlenima i učenicima o pitanjima koja su značajna za unapređenje obrazovnog procesa, a iskazala je posebno zadovoljstvo uslovima u kojima se realizuje nastava, a koji su u skladu sa najsavremenijim standardima.
Na svečasnosti povodom јubileјa škole, u programu su učestvovali Kulturno-umјetničko društvo "Miјat Mašković" koјi su izveli tradicionalne igre i pјesme. Učenici su uz mentorstvo svoјih nastavnika pokazali znanje i umiјeće. Među gostima na svečanosti bili su i predsјednici opština Kolašin i Nikšić Petko Bakić i Marko Kovačević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:27