/ Колектив ОШ "Салко Аљковић", фото: Б.Је.
07/06/2021 u 06:30 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Основна школа "Салко Аљковић" из Пљеваља прославила 50 година рада

Са 1.320 број ученика дошао на 719. Као школска година са највећим бројем ученика биљежи се 1995/96. када је наставу похађало 1.497 ученика, а ове године биће уписана 52 првака, каже предсједница Школског одбора Биљана Томановић

Основна школа "Салко Аљковић" ове године слави 50 година рада. Обиљежавање овог значајног јубилеја у сјенци је бројних проблема са пандемијом вируса корона, али и у одређерној неизвјесности јер је број ученика од 1971. године пао са 1.320 на 719. У наредној школској години у први разред поћи ће 52 првака, тако да ће једна од четири професорице разредне наставе остати без часова. Опасност од губљења норме пријети и другим наставницима, јер смањењем броја ученика, смањује се и број часова.

– Као школска година са највећим бројем ученика биљежи се 1995/96 година када је наставу похађало 1.497 ученика, а најмање ове школске године – 719 ученика, казала је током свечаности предсједница Школског одбора Биљана Томановић и појаснила да у саставу матичне школе у насељу Моћевац ради и петоразредна школа у насељу Гуке.

Директор школе Веселин Рондовић, поред похвала ученицима и њиховим родитељима, посебну захвалност упутио је и наставницима. Он је подсјетио да је наставнички кадар веома добро оспособљен и да се то најбоље види по томе што су многи наставници и ученици награђени из Фонда за таленте.

– У школи су 23 наставника са стеченим вишим звањима, а у процедури добијања звања је још 13 наставника, казао је Рондовић.

У насељу Гуке, након седам година обећања, гради се вртић

– Имамо проблем када је у питању отварање предшколских установа. Још 2014. године обећана је изградња дјечијег вртића у насељу Гуке, а исти се тек ове године гради. У насељу Гуке, 2007. године требало је отворити деветоразредну школу, а никако петоразредну. Да је прије десет или шест година отворена деветоразредна школа и вртић у насељу Гуке, било би упослено најмање 100 радника. Од тог броја било би око 60 високошколаца. Ти људи не би отишли из нашег града. Формирали би породицу и данас би се њихова дјеца уписивала у први разред. Нажалост, сви су они отишли трбухом за хљебом у неке друге средине, а ми причамо причу како нема ученика – истиче Бојан Струњаш.

Основна школа у насељу Моћевац почела је са радом 1971. године. Првобитно се звала Трећа основна школа да би јој 1974. године име било промјењено у Основну школу "Салко Аљковић". Током претходних година, као и ове године, била је школа са највећим бројем ученика. Број ученика се посебно увећао изградњом насеља Гуке, тако да је 2007. године у овом насељу изграђен посебан школски објекат, који још увијек ради у саставу матичне школе. Да је број ученика управо те 2007. године био много већи, говори и податак да се те школске године у први разред уписало 145 ђака првака. Међутим, последњих десет година и у насељу Гуке дошло је до пада броја ученика, па и у самој Основној школи "Салко Аљковић".

– Нажалост падом броја ученика доводе се у незгодну позицију првенствено просветни радници. Ако имамо ситуацију да је у последњих 25 година број ученика у најбројнијој основној школи преполовио, онда је сасвим јасно каква је ситуација у другим школама – каже одборник Нове српске демократије Бојан Струњаш и појашњава да пад броја ученика у пљеваљској општини једино може да заустави озбиљна државна и политика општинске управе у привлачењу инвеститора.

Струњаш, који је просвјетни радник, каже да нема ваљане политике ни када је у питању улагање у школску инфраструктуру.

– Пљеваљски школарци, посебно они на сеоском подручју, похађају наставу у много лошијим условима него ученици у Подгорици. И тај проблем треба везати за питање пада броја школараца у пљеваљским школама – каже Струњаш и поручује да су неопходна много већа улагања и у опремљеност школских објеката.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 23:25