/ Колектив ОШ "Салко Аљковић", фото: Б.Је.
07/06/2021 u 06:30 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Основна школа "Салко Аљковић" из Пљеваља прославила 50 година рада

Са 1.320 број ученика дошао на 719. Као школска година са највећим бројем ученика биљежи се 1995/96. када је наставу похађало 1.497 ученика, а ове године биће уписана 52 првака, каже предсједница Школског одбора Биљана Томановић

Основна школа "Салко Аљковић" ове године слави 50 година рада. Обиљежавање овог значајног јубилеја у сјенци је бројних проблема са пандемијом вируса корона, али и у одређерној неизвјесности јер је број ученика од 1971. године пао са 1.320 на 719. У наредној школској години у први разред поћи ће 52 првака, тако да ће једна од четири професорице разредне наставе остати без часова. Опасност од губљења норме пријети и другим наставницима, јер смањењем броја ученика, смањује се и број часова.

– Као школска година са највећим бројем ученика биљежи се 1995/96 година када је наставу похађало 1.497 ученика, а најмање ове школске године – 719 ученика, казала је током свечаности предсједница Школског одбора Биљана Томановић и појаснила да у саставу матичне школе у насељу Моћевац ради и петоразредна школа у насељу Гуке.

Директор школе Веселин Рондовић, поред похвала ученицима и њиховим родитељима, посебну захвалност упутио је и наставницима. Он је подсјетио да је наставнички кадар веома добро оспособљен и да се то најбоље види по томе што су многи наставници и ученици награђени из Фонда за таленте.

– У школи су 23 наставника са стеченим вишим звањима, а у процедури добијања звања је још 13 наставника, казао је Рондовић.

У насељу Гуке, након седам година обећања, гради се вртић

– Имамо проблем када је у питању отварање предшколских установа. Још 2014. године обећана је изградња дјечијег вртића у насељу Гуке, а исти се тек ове године гради. У насељу Гуке, 2007. године требало је отворити деветоразредну школу, а никако петоразредну. Да је прије десет или шест година отворена деветоразредна школа и вртић у насељу Гуке, било би упослено најмање 100 радника. Од тог броја било би око 60 високошколаца. Ти људи не би отишли из нашег града. Формирали би породицу и данас би се њихова дјеца уписивала у први разред. Нажалост, сви су они отишли трбухом за хљебом у неке друге средине, а ми причамо причу како нема ученика – истиче Бојан Струњаш.

Основна школа у насељу Моћевац почела је са радом 1971. године. Првобитно се звала Трећа основна школа да би јој 1974. године име било промјењено у Основну школу "Салко Аљковић". Током претходних година, као и ове године, била је школа са највећим бројем ученика. Број ученика се посебно увећао изградњом насеља Гуке, тако да је 2007. године у овом насељу изграђен посебан школски објекат, који још увијек ради у саставу матичне школе. Да је број ученика управо те 2007. године био много већи, говори и податак да се те школске године у први разред уписало 145 ђака првака. Међутим, последњих десет година и у насељу Гуке дошло је до пада броја ученика, па и у самој Основној школи "Салко Аљковић".

– Нажалост падом броја ученика доводе се у незгодну позицију првенствено просветни радници. Ако имамо ситуацију да је у последњих 25 година број ученика у најбројнијој основној школи преполовио, онда је сасвим јасно каква је ситуација у другим школама – каже одборник Нове српске демократије Бојан Струњаш и појашњава да пад броја ученика у пљеваљској општини једино може да заустави озбиљна државна и политика општинске управе у привлачењу инвеститора.

Струњаш, који је просвјетни радник, каже да нема ваљане политике ни када је у питању улагање у школску инфраструктуру.

– Пљеваљски школарци, посебно они на сеоском подручју, похађају наставу у много лошијим условима него ученици у Подгорици. И тај проблем треба везати за питање пада броја школараца у пљеваљским школама – каже Струњаш и поручује да су неопходна много већа улагања и у опремљеност школских објеката.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

16. septembar 2021 12:02