Бивши погони ”Мермера” / -д.ј.
25/02/2022 u 06:14 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Остаци предузећа Мермер поново на продаји: Милионска имовина спала на 54.000 еура

Из локалне управе наводе да се ради о имовини која је одавно прешла у приватно власништво и да Општина над њом нема никаквих ингеренција

Да је имовина некад успјешних предузећа на подручју Андријевице препуштена константном пропадању потврђују и остаци некад успјешног погона за производњу мермера, која се испод планине Жољевице, налази у селу Забрђе. Иако је у питању предузеће, које се, уз упошљавање 140 радника, поред експлоатције мермера, некад бавило трговином на велико и мало, транспортом и финалном обрадом дрвета, његову имовину банка продаје за 54.000 еура. Ради се о пословним објектима величине 1.291 метар квадратних и земљишту које заузима простор од 12.900 квадрата. Из локалне управе наводе да се ради о имовини која је одавно прешла у приватно власништво и да Општина над њом нема никаквих ингеренција.

-Тачнио је да је то некада било успјешно предузеће. Међутим, тамо је спроведена погубна приватизација, док је вриједна имовина препуштена константном пропадању. Упознати смо да једна од банака продаје преосталу имовину Мермера која је претходно припадала неком од инвеститора који ништа није урадио да се тамо организује неки вид производње, иако је од државе за тако нешто подигао кредитна средства – саопштили су из локалне управе.

Предузеће Мермер је формирано у другој половини прошлог вијека, Успјешно је радило дуги низ година, све док прије више од три деценије није почело да запада у дугове и доживјело увођење стечаја. У међувремену један београдски инвеститор је, у партнерском односу са Општином Андријевица, купио имовину Мермера формирајући притом предузеће под називом "Андример". У том предузећу, које је обновило производњу финалне обраде дрвета, упослило се двадесетак радника. Тај погон је радио кратко, али је београдски инвеститор откупио удио који је Општина Андријевица имала у Мермеру. "Андример" је више пута уступан под закуп да би на крају био продат једној грчкој компанији, која никад испод Жољевице није организовала неки вид производње, иако је за тако нешто подигла кредит стављајући имовину предузећа као хипотеку. Та имовина је потпуно девастирана, а права истина о судбини имовине бивше компаније Мермер, која се налазила изван Андријевице, није позната.

Словаци мјеркају налазиште мермера

Бројни инвеститори, како домаћи, тако и страни мјеркали су налазишта мермера у Андријевици, али су сви углавном одустајали због неповољног привредног и политичког амбијента. Интересовање за активирање новог рудокопа у Жољевици недавно су исказали и неки кинески инвеститори, али су на крају рекли да није прави момент да инвестирају у Црну Гору. Послије тога процурела је вијест да је андријевички мермер привукао пажњу фирми из Словачке и да постоји могућност да они отпочну неки вид производње. То су нам недавно потврдили и одговорни из локалне управеве, наводећи да, ипак, треба сачекати да се распише тендер.

- Ми настојимо да у разговорима са озбиљним инвеститорима изнађемо могућност за валоризацију налазишта мермера у Жољевици – навели су из локалне управе.

Мјештани Забрђа кажу да је права штета што је ово предузеће доживјело овако неславан крај.

- "Мермер" је као успјешна фирма радила користећи налазишта мермера у дијелу планине Жољевица. У свом посједу имала је имовину која се могла мјерити милионима еура.Ту су посао пронашле бројне наше породице. Међутим, неко је намјерно затворио производне погоне и фирму препустио пропадању, док су радници завршили на бироу рада. Остали су само остаци бишег погона који ничему не служе – истичу мјештани.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 15:04