/ - FOTO: ARHIVA
30/06/2022 u 08:06 h
Vera RatkovićVera Ratković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Otkad je BS na vlasti u Rožajama socijalu prima 2.500 građana

Naš sport je u propadanju bez dna, kazao je Esad Plunac, odbornik SD-a na sjednici SO

Na jučerašnjoj sjednici parlamenta usvojen je završni račun budžeta Opštine za 2021. godinu, za koji je glasala većina odbornika.

Sekretar Sekretarijata za finansije Ismet Hadžić kazao je da je budžet ostvaren u iznosu od 7.282.830 eura, za 4,94 procenta više u odnosu na planirani prihod.

-Prihodi iz Egalizacionog fonda iznosili su 3.800.000 eura, a ostvareno je 3.840.000 eura. Transferi iz budžeta držve bili su planirani na 200.000 eura, a ostvareno je 100.000 eura, dok su prihodi od EU iznosili 272.846 eura. Izdaci su bili planirani na 6.940.000 eura i ostvareni su za 6,49 manje od ukupno planiranog budžeta, dok je za tekući budžet planirano 5.444.711 eura, a ostvareno je 78,48 procenata. Na investicije iz kapitalnog budžeta je potrošeno 1.450.225 eura, što je 15,6 porocenata od ukupnih izdataka – rekao je Hadžić.

Hadžić je istakao da ukupan dug Opštine bez budžetskih jedinica iznosi 9.536.161 euro.

Odbornica Socijaldemokrata Alisa Ećo je kazala da je nezavisni revizor dao pozitivno mišljenje na završni račun Opštine, iako u izvještajnoj godini za devet mjeseci nije uplaćen ni jedan euro za poreze i doprinose zaposlenih, što je omogućavala prihodna strana budžeta.

Opozicioni odbornici su zamjerili što nije bilo transfera prema NVO sektoru, prema studentima i humanitarnim organizcijama, i ukazali na slaba ulaganja u razvoj poljoprivrede.

Ruždija Кalač (DPS) je kazao da su sopstveni prihodi na izuzetno niskom nivou što, računajući visoke prihode iz Egalizacionog fonda, svjedoči da je Rožaje izuzetno nerazvijena sredina.

I Alen Кalač (SD) je zabrinut što sredstva iz Egalizacionog fonda čak sa 55 procenata čine opštinski budžet. Smatra da Opština na takav način teško može da funkcioniše.

Esad Plunac (SD) je podsjetio da su predstavnici BS-a najavljivali bum u privrednom razvoju, ali da se od njihovog stupanja na vlast ništa nije promijenilo.

-Budžet ste uvećali, ali ste triput uvećali i broj zaposlenih. Danas imamo 180.000 eura na mjesečnom nivou koje država izdvaja za socijalna davanja za našu opštinu. Od kada ste vi došli na vlast imamo 2.500 korisnika socijalnog davanja. Naš sport je u propadanju bez dna. Vi ste uspostavili dobru emociju s građanima, jer su oni naučili da žive u bijedi – kazao je Plunac.

Predsjednik opštine Rahman Husović je istakao da je budžet transparentan i odgovoran, te da redovno isplaćuju sve obaveze.

-Bio sam odgovoran prema svim institucijama i građanima. Svima koji su se obratili pomogli smo. U narednom periodu ćemo voditi više brige o isplatama poreza i doprinosa. Nikad nisam ništa radio politički i nikad nisam rekao da nešto radi Bošnjačka stranka. I pored krize koja se najavljuje, u narednom periodu ćemo raditi još aktivnije – rekao je Husović.

Odbornici su usvojili jednoglasno izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem DOO Vodovod i kanalizacija.

U nastavku sjednice razmatrani su izvještaji o radu sa finansijskim izvještajem još nekoliko javnih ustanova i preduzeća, a raspravljalo se i o drugim temama važnim za lokalnu zajednicu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
08. avgust 2022 18:51