Ilustracija / - Д.-Ј.
24/02/2023 u 16:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otkrivena nova bespravna sječa šume u Petnjici

Šteta pričinjena ovom bespravnom sječom na osnovu oštetnog cjenovnika Uprave iznosi 1.408,68 eura

U sklopu intenziviranih kontrola i nadzora na terenu, službenici Uprave za gazdovanje šumama i lovištima iz PJ Petnjica otkrili su novu bespravnu sječu u GJ „Mrtvica“, u odjeljenjima 65 i 66, koja se nalaze u graničnom pojasu sa Srbijom, saopštili su iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Kako su naveli, zajedničkom akcijom sa graničnom policijom, reonski lugar je 22. februara, otkrio bespravnu sječu državne šume u GJ „Mrtvica“, u odjeljenjima 65 i 66.

- Izlaskom na teren i utvrđivanjem činjeničnog stanja konstatovano je da je bespravno posječeno deset stabala smrče i jele ukupne bruto drvne mase 12,04 m³, od strane nepoznatog počinioca. Na licu mjesta uočeni su tragovi zaprege, na osnovu kojih je utvrđeno da su bespravno posječena stabla smrče i jele odvučena ka teritoriji Srbije, na čijoj strani je prohodno, obzirom da je ovaj teren nepristupačan sa strane teritorije Crne Gore, navode iz Uprave.

Detaljnim premjerom utvrđeno je da je u odjeljenju 65 posječeno ukupno četiri stabla smrče i jele, ukupne bruto drvne mase 1,96 m³, a u odjeljenju 66 ukupno šest stabala smrče i jele, ukupne bruto drvne mase 10,08 m³.

Šteta pričinjena ovom bespravnom sječom na osnovu oštetnog cjenovnika Uprave iznosi 1.408,68 eura.

- Reonski lugar je podnio prekršajnu prijavu na NN lice, a PJ Petnjica je slučaj sa kompletnom dokumentacijom dostavila ODT Berane i Graničnoj policiji na dalje postupanje, kako bi se otkrio počinilac ove bespravne sječe. U narednom periodu očekujemo da će nadležni organi uspjeti da otkriju počinioca ove bespravne sječe i sankcionišu ga na zakonom propisan način. Ovaj slučaj je još jedna potvrda da su granični pojasevi crna tačka za bespravne aktivnosti, zbog čega je neophodno da se na ta podrčja ubuduće usmjeri dodatna pažnja i da kontrola od strane Granične policije i naših službenika bude intenzivnija, navode iz Uprave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. jun 2023 22:45