Маслина добила име по Влади ЦГ / НВО Инфо спорт
19/04/2022 u 14:30 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отворена Кућа маслина, у парку маслине засадили Кривокапић, Стијовић и Алковић

Садњу маслина је иницирала НВО “ИНФО спорт ЦГ”- Бар

Поводом отварања Куће маслина у Старом Бару, НВО “ИНФО спорт ЦГ”- Бар иницирала је садњу три маслине у дворишту објекта, које су добиле имена по Влади Црне Горе, Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Општини Бар и Маслинарима Бара. То је зачетак будућег парка маслина на овом мјесту.

Како је медијима у допису истакао мр Миодраг Бановић, предсједник ове НВО, у току градње Куће маслина су више пута упућивали предлоге да се у дворишту формира Парк маслина са 12 стабала, при чему би свака МЗ општине Бар засадила по једну маслину. Међутим, како каже, “није се реаговало на адекватан начин: грађевинари су пресадили само једно стабло маслине, а на два мјеста у овом дворишту засадили су борове који девалвирају значај Куће маслина, а који су на једном дијелу били расушени”.

Након што је саопштењем обавијестио о томе Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, добио је дозволу да умјесто борова усади маслине.

image

Маслина добила име по Маслинарима Бара

НВО Инфо спорт

- С обзиром да је био кратак рок до отварања Куће маслина, свега 24 сата, мр сци Миодраг Бановић је интензивирао активности: у расаднику у Бару купио је саднице маслина сорте Коратина, код приватног добављача купио је по врећу природног овчег стајњака за сваку маслину, у стоваришту грађевинског материјала купио је држаче за маслине, материјал за везивање маслина и допремио до одредишта за садњу. По хитном поступку, у раним јутарњим сатима, на дан отварања Куће маслина, ангажовао је раднике са којима смо уклонили расушене борове, ископали основе за садњу маслина, обогатили основе природним стајњаком, обавили садњу маслина, обавили околчавање и дио везивања -  каже се у допису ове НВО.

image

Маслина добила име по Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде

НВО Инфо спорт

Током програма отварања Куће маслина, маслине су засадили предсједник Владе Црне Горе проф. др Здравко Кривокапић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде мр Александар Стијовић, предсједник Друштва маслинара Бара мр Ћазим Алковић и предсједник НВО “ИНФО спорт ЦГ” Бар мр Миодраг Бановић.

Засађене су три младе саднице маслина сорте Коратина, док је једно старије стабло маслине, сорте Жутица, засађено у току градње Куће маслина.

- Предстоји проширење овог парка – да уклонимо преостала три четинара и да на њиховом мјесту, према сугестијама проф. др Момчила Радуловића, засадимо маслине патуљасте сорте Арбосана сикитита или Полиана, а затим да засадимо пет маслина са лијеве и десне стране од главног улаза у Кућу маслина и још 10 маслина поред зида – ограде са спољашне источне стране - закључује се у саопштењу НВО “ИНФО спорт ЦГ” Бар којег потписује мр Миодраг Бановић, предсједник невладине организације.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:45