Пензионери угрожена категорија / М.Н.
19/02/2022 u 06:39 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Отворено писмо Канцеларији ЕК и дипломатским представништвима у ЦГ: Са пензијом од 140 еура пензионери доведени на ивицу амбиса

Слажемо се да сте окупирани Вашим свакодневним обавезама али, како оно кажу „утопљеник се и за сламку хвата“, одлучили смо да се обратимо на овакав начин у нади да нас нећете игнорисати, наведено је у писму бјелопољских пензионера

Бјелопољско Удружење пензионера и инвалида рада са најнижим примањима упутило је отворено писмо Канцеларији Европске комисије у Црној Гори, те свим амбасадама и дипломатским представништвима у нади да ће наићи на разумијевање и евентуално рјешавање њихових горућих егзистенцијалних проблема и билошког опстанка. Предсједник Удружења пензионера и инвалида рада Марко Хајдуковић каже да се ради о припадницима трећег доба са најнижим примањима која се крећу од 140 до 150 еура, да су то људи у позним годинама и нарушеног здравља.

- Са оваквим примањима потребно је да обезбиједимо лијекове, плаћамо комуналије, купујемо средстава за хигијену, гардеробу, храну...То је заиста немогуће у датим околностима а нико према нама нити је имао, нити има слуха и разумијевања. Понајмање надлежни у нашој држави. Слажемо се да сте окупирани Вашим свакодневним обавезама али, како оно кажу "утопљеник се и за сламку хвата", одлучили смо да се обратимо на овакав начин у нади да нас нећете игнорисати. Не, на начин како нас игноришу они који треба да воде рачуна о својим грађанима - наводи се у отвореном писмо бјелопољског Удружења пензионера и инвалида рада које потписује Хајдуковић.

У понедјељак „хуманост” за посланике

- Поводом 20. фебруара Међународног дана социjалне правде, пензионери са сjевера Црне Горе у понедјељак ће испред зграде Општине Биjело Поље организовати у 12 сати хуманитарну акциjу, у циљу помоћи посланицима Скупштине Црне Горе - наводи се у саопштењу Удружења пензионера са сjевера.

Пензионери ће, како наводе, тог дана од свог повећања пензија "одвојити да донирају за помоћ посланицима Скупштине Црне Горе који примају мале плате од 2.000 до 2.500 еура, а с обзиром да су сами себи на ове плате повећали само још додатних 200 еура". Пензионери са сјевера сматрају, да су њима велика повећања њихових пензија од два одсто на 147 еура, па би да своје повећање донирају за помоћ посланицима Скупштине Црне Горе.

-На овакав начин најавићемо и протесте пензионера 1.марта на градском тргу у Бијелом Пољу - наводи се у саопштењу Удружења пензионера са сjевера.

Даље се наводи, да је на недавно одржаном састанку Удружења пензионера и инвалида рада са најнижим примањима констатовано, да је свакодневно поскупљење горива и основних животних намирница само дотано забринуло најугроженију популацију грађана.

- Извршна власт у држави уопште не води рачуна да помогне угроженим грађанима. Дневна политика им је приоритет и настоје на све начине да скрену пажњу са катастрофалне социо-економске ситуације у земљи. Последице економске кризе они не доживљавају озбиљно, јер имају доста за себе и своје окружење али зато испаштају недужни, угрожени грађани - подвлачи Хајдуковић који се пита докле пензионери са 140 еура примања могу да истрпе све муке које их притискају.

- Са оваквим пензијама и уопште социјалним статусом грађана, не може се градити будућност. Пројекат "Европа сад" још више је актуелизовао поскупљења и нас пензионере са минималним примањима довео на ивицу амбиса. Ми смо генерација која је при крају животног пута, па би било хумано да макар колико толико осјетимо чари трећег доба - закључује Хајдуковић у писму упућеном Канцеларији Европске комисије у Црној Гори, амбасадама и дипломатским представништвима у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 18:20