/ Фото: Д.Ј.
20/08/2021 u 07:22 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оживљавање андријевичке привреде само у обећањима нове Владе

До производног погона није дошло ни након политичких промјена

И поред бројних најава на подручју андријевичке општине у задњих двије деценије није дошло до отварања производних погона и оживљавања привреде. То се није десило ни након последње промјене власти у Црној Гори, чиме је степен привредних активности у овој општини сведен на минимум.

Расположиви подаци указују да је свега неколико десетина радника ангажовано на пословима који се тичу производних дјелатности од којих многи нијесу пријављени, већ раде на црно.

Такође, подаци говоре да су сви некад успјешни привредни колективи у Андријевици доживјели увођење стечаја, а касније и потпуно затварање, чиме је на хиљаде радника остало без посла, што је свакако утицало да ова општина доживи свеукупну развојну стагнацију.

Бивши запослени у тим колективима истичу да садашњи изглед индустријске зоне у Андријевици јасно указује да је држава дигла руке од сјевера и да се ништа не ради да на подручју Васојевића дође до оживљавања производње.

- Приватизације некад успјешних привредних колектива нијесу дале најављиване резултате од стране оних који су у транзиционим процесима на лак и једноставан начин постајали власници фабрика. Насупрот очекиваном, у бројним привредним колективима спровођене су незаконите радње, што је и довело до овако поразног стања. Једноставно, добија се утисак да су се надлежни само декларативно залагали за активирање производних капацитета, јер да је имало искрености у тој причи данас се андријевичка привреда не би налазила на кољенима. Нажалост, ни нова Влада, и поред бројних обећања, није предузела никаве мјере да се овакво стање промијени, што све не улијева наду да за овај крај долазе бољи дани – заједничка је оцјена представник бивших радника.

Предсједник општине Андријевица Жељко Ћулафић истиче да локална управа, у границама своје могућности предузима све неопходне мјере да иницира отварање производних капацитета.

Међутим, како је навео у свему томе мора да постоји и већа подршка државних органа.

-Свјесни чињенице да се у Андријецици, за разлику од некадашњих времена, привредне активности сведене на минимум ми смо покренули неопходне активности како би се кренуло са активирањем потенцијала који су развојног карактера. Прије свега, водили смо интензивне разговоре око валоризације рудних налазишта. Такође, покушали смо да заинтересујемо потенцијалне инвеститоре за бивше погоне у Андријевици који су годинама препуштени пропадању. У свему томе има одређених помака, али у цијелој причи потребна је знатно већа подршка државних органа, јер сви треба да знамо ако се не интензивирају привредне активности Андријевица не може да крене путевима просперитета – нагласио је Ћулафић.

Сличан став изнио је и потпредсједник оштине Веско Ракетић, позивајући актуелну Владу да са више посвећености сјеверу додатно сагледа могућности везaне за индустријализацију Андријевице.

-Андријевица има ресурсе, али ти тресурси нијесу стављени у функцију развоја локaлне заједнице. Такође, бивши производни погони су претворени у старо гвожђе, а радници пресељени на биро рада. Задатак нове Владе је да додатно иницира активирање бар једног дијела тих капацитета који дају реалне претпоставке за упошљавање радне снаге, онако како је то и обећано. Народ одлази управо због недостатка радних мјеста које можемо да имамо само ако се за то сви здушно заложимо – закључио је Ракетић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 02:18