Привезиште за туристичке бродиће у Парку слободе добиће још два понтона / -Б.М.
18/04/2022 u 06:39 h
Biljana MarkovićBiljana Marković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пајевић: Угрожена безбједност пловидбе због нелегалних превозника

Данас имамо 250 регистрованих пловила, а раст броја привредника који послују са глисерима довео је до ситуације да капацитети луке не могу да одговоре свима заинтересованима који желе да обезбиједе вез за своја пловила, саопштавају из Луке Котор

Из Удружења малих бродара Котор (УМБК) апелују на надлежне да у сусрет туристичкој сезони у которској луци ријеше проблем пристајања нелегалних превозника, али и да лимитирају издавање лиценци за обављање ове дјелатности. Члан овог удружења и власник фирме "Монтенегро суб марине" Илија Пајевић очекује да ће се нелегални превозници "коначно довести у ред", а у луци регулисати безбједност пловидбе.

”Из Удружења малих бродара траже да се у луци ријеши проблем пристајања нелегалних превозника и лимитирање издавања дозвола

– Безбједност пловидбе у луци угрожена је пристајањем без реда и начина, гдје нико никоме ништа не плаћа. Свједоци смо да се глисерима улијеће, да јуре кроз акваторијум по 20 миља, што је немогуће јер приликом укрцаја и искрцаја гости могу да падну у море када су таласи. Приближавање обали на мање од 100 метара није дозвољено. По прописима казна за то за фирме требала би да буде од 1.000 еура па надаље. Био сам поморац 22 године и нигдје на свијету не може неко да дође глисером испод брода, а да се не зна ко је тај. Овдје смо свједоци да људи буквално глисером долазе испод крузера – каже Пајевић за "Дан".

image

Илија Пајевић

-Б.М.

Према подацима Удружења малих бродара, у Котору је тренутно преко 70 регистрованих пловила која се баве овим видом туризма, при чему је, наводи Пајевић, један глисер – једна фирма.

– Општина не би смјела да издаје више дозвола јер се прави проблем зато што ти људи немају гдје да стану, навикли су до сада да џабе пристају на риву јер им то нико није наплаћивао. Ово није мој, него је генерално проблем зато што морамо спријечити да се нешто деси – упозорава Пајевић.

Поштовање правила приликом упловљења и испловљења

Из Луке Котор наглашавају да питање безбједности и сигурности пловила и путника рјешавају "у континуитету годинама добром организацијом уз поштовање правила приликом упловљења у луку и испловљења из луке". Повећани саобраћај се, кажу, организује на начин да пловила која саобраћају у тачно одређено вријеме истакну вријеме долазака предвиђених за украцај/искрцај и која имају предност у односу на пловила која "ад хок" пристају уз обалу у исту сврху.

– У годинама великих гужви, у саобраћају догађала су се и краткотрајна чекања непосредно пред упловљење. Укрцаји/искрцаји путника са крузера који се организују тендер чамцима одвијају се неометаном динамиком на другој обали ријеке Шкурда I на оперативној обали, те динамика њихових упловљења не зависи од позиција у Парку слободе – тврде из Луке Котор.

Из удружења позивају на рјешавање питања нелегалних пристајања и везивања на пристаништу у Градском парку. Пајевић указује на потребу да се онима који плаћају везове омогући њихово адекватно коришћење.

– Да не морам када ми бродови исплове изигравати полицајца да се неко други не веже на мој вез. Лука Котор и град коначно су кренули да ријеше проблем пристајања на риви, али је њихова идеја да свих тих 70 до 100 глисера убаце у парк гдје се налази бензинска станица, гдје искрцавају путнике са крузера и гдје је пристаниште за туристичке бродове. И сада сви ми ту треба да будемо на гомили. Лука Котор у парку поставља још два понтона и када се сви бродови вежу ту више нема функционисања; сви ћемо стати једног дана – упозорава Пајевић који има 13 туристичких бродића и полуподморницу. Каже да је досад на годишњем нивоу вез плаћао 3.500 еура.

Из Луке Котор наводе да располажу ограниченим бројем везова подијељених у цјелине. Једна је на дијелу обале у Парку слободе, по намјени се користи за вез пловила за превоз туриста, искрцај/укрцај туриста, и дијела за јахтинг сервис – точење горива на мору. Од 2018. држава је одобрила превоз путника и туриста глисерима, па је број глисера који се користе у привредне сврхе порастао више десетина пута.

– Данас имамо 250 регистрованих пловила ове намјене. Раст броја привредника који послују са глисерима довео је до ситуације да капацитети луке не могу да одговоре свим заинтересованима који желе да обезбиједе вез за своја пловила. Предузете су активности на изналажењу безбједних и технички могућих рјешења како би се одговорило захтјевима тржишта. Одлучено је да се у сусрет туристичкој сезони позиција за вез одређеног броја глисера и позиција за укрцај/искрцај путника са истих измјести на локацију у Парку слободе уз додавање понтонских елемената – саопштили су за "Дан" из Луке Котор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:36