Душан Раичевић / -Драган Стојановић
11/11/2021 u 06:27 h
Dragan StojanovićDragan Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Раичевић: Пандемија није угрозила капиталне пројекте

У јулу ове године завршен је и отворен нови надвожњак, с кружним током и приступном саобраћајницом и 180 нових паркинг мјеста, у шта смо уложили 2,4 милиона еура. У редовно одржавање локалних путева уложено је око 700.000 еура, казао је Раичевић

Предсједник општине Душан Раичевић, у сусрет Дану општине који се прославља 24. новембра, у разговору за "Дан" подсјећа да су на самом почетку пандемије вируса корона донијели низ мјера подршке грађанима и привреди у вриједности од чак милион еура.

-Те мјере су предвидјеле различите олакшице и помоћ у функционисању локалне привреде, нарочито туристичке привреде и малих предузетника, током трајања рестриктивних мјера када им је рад био отежан. Општина је обезбиједила помоћ и здравственим установама, све то уз помоћ Тима за заштиту и спасавање - каже Раичевић.

Истиче да их криза и велики изазови током пандемије нијесу спријечили да доврше кључне капиталне пројекте, али и да започну неке нове инвестиције.

-У јулу ове године завршен је и отворен нови надвожњак, с кружним током и приступном саобраћајницом и 180 нових паркинг мјеста, у шта смо уложили 2,4 милиона еура. У редовно одржавање локалних путева уложено је око 700.000 еура, а пробијамо и нови путни правац на дионици Луњићи - Микулићи у сарадњи са Војском ЦГ. По први пут је изграђена водоводна мрежа и прикључак на регионални водовод за Велики Пијесак, у вриједности од 560.000 еура, чиме су створени предуслови да ово туристичко мјесто коначно ријеши питање уредног водоснабдијевања и повећа квалитет своје понуде. Недавно је и Влада усвојила информацију о уступању изградње инфраструктуре и обављања комуналних дјелатности јавног водоснабдијевања и управљања комуналним отпадним водама у насељима Добра Вода, Велики Пијесак и Утјеха у Бару, те у насељу Круче у Улцињу. Регионални водовод Црногорско приморје обавезао се да реализује овај пројекат, у циљу трајног рјешавања питања водоснабдијевања у безводним крајевима двије општине, а након што су Општине Бар и Улцињ пренијеле прије 11 мјесеци надлежност Влади Црне Горе- казао је Раичевић.

Нећемо зауставити радове због избора

-Општина перманентно улаже у све крајеве равномјерно, бринући о уједначеном развоју града. Неке од најзначајнијих инвестиција које изводимо или за које смо обезбиједили услове су и на Тополици, у Сутомору, Чању, Вирпазару, Мркојевићима, Доброј Води. Ако неко очекује да ћемо зауставити инвестиције и развој града зато што се одржавају редовни избори, тај се преварио. Такви се у живот града очигледно укључе само од избора до избора, па не виде шта се све ради и инвестира, али важно је да грађани знају. Дакле, радове изводимо у складу са потребама грађана и на основу онога што МЗ одреде као приоритет за живот сваког дијела општине. Ослушкујемо потребе реалног живота људи, а јефтина политичка демагогија нас не интересује - истиче Раичевић.

Према његовим ријечима, од средстава која су добили кроз ЕУ пројекте обновили су театар у Старом граду, као и царинарницу која служи као нови инфо- центар за туристе, у вриједности од 75.500 еура, а урађена је и бронзана макета Старог Бара.

-У Старом Бару изграђена је Кућа маслина у вриједности од око милион еура, која ће ускоро бити отворена, и која ће постати регионални центар маслинарства. За маслинаре смо омогућили и финансирање отклањања последица пожара у маслињацима на подручју Мркојевића у износу од 36.880 еура. Пројекат реконструкције шеталишта и трга у Сутомору, који је у овој фази завршен, показао се као сјајна инвестиција. Грађани и туристи одушевљени су новим лицем Сутомора, које полако добија нови имиџ атрактивне дестинације за одмор. У наставку пројекта, на чему већ радимо са Морским добром и Управом за јавне радове, довршићемо реконструкцију шеталишта и изградити нови трг. Изградили смо и спомен -парк на мјесту некадашњег логора, који је деценијама био запостављен. У нови парк код дворане на Тополици уложено је 315.290 еура, а расписан је и тендер за изградњу још једног парка, код ОШ "Југославија", док је Општина издвојила и 75.000 еура за санацију крова Дворца краља Николе- истакао је први човјек града под Румијом.

Додаје да су Културном центру упутили намјенска средства у износу од 110.000 еура за ревитализацију биоскопске сале, успостављање и опремање биоскопа савременом техником, у сарадњи са Министарством културе и Филмским центром. У сарадњи са дијаспором, издвојено је 150.000 еура за изградњу школске сале у Мркојевићима, док је ребалансом буџета издвојено 50.000 еура за субвенције за куповину мјесечних карата за несметан пролазак кроз тунел "Созина" мјештанима МЗ Црмница.

-Одлучили смо се за ребаланс, прије свега због значајно већих прихода од чак 50 одсто преко планираног износа од наплате пореза на непокретности. Умјесто планираних шест милиона у овом периоду очекује се наплата од чак девет милиона еура по том основу, што говори о великој посвећености и ефикасности локалне управе и одговорној фискалној политици. Осим тога, усаглашавање буџета неопходно је и због субвенција кроз пакете мјера подршке, за шта је Општина опредијелила преко милион еура - казао је Раичевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 09:39