Радови у Бистрици / -Приватна архива
25/08/2021 u 06:45 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пара мало, а проблема у мјесним заједницама много

Иако Секретаријат располаже скромним средствима за ове намјене за наведени период, реализовани су бројни пројекти, од уређења објеката мјесних заједница, уређења гробља, бетонирање прилаза, расвјете, преко израде столарије, кровних покривача до изградње обалоутврда и заштите земљишта од ерозије и слично, истакао је Јасмин Ћоровић

Секретаријат за рурални развој Општине Бијело Поље ове године је опредијелио 12 хиљада еура за подршку мјесним заједницама за рјешавање комуналних и инфраструктурних проблема. Према ријечима секретара Секретаријата за одрживи и рурални развој Јасмина Ћоровића, средства су издвојена у оквиру Програма мјера за подстицај руралног и одрживог развоја за 2021. годину, кроз мјеру "Развој сеоске инфраструктуре", која се спроводи већ пету годину.

– Све радимо како би се унаприједио живот на селу, због чега је потребно стално улагати у унапређење сеоске инфраструктуре, што је од великог значаја за мјештане руралног подручја. У евалуацији ове мјере искористивост годишње опредијељених средстава износи преко 100 процената. Сматрамо да је оправдано опредијелити средства за повећање ефективности рјешавања комуналних проблема грађана. Иако Секретаријат располаже скромним средствима за ове намјене за наведени период, реализовани су бројни пројекти, од уређења објеката мјесних заједница, уређења гробља, бетонирање прилаза, расвјете, преко израде столарије, кровних покривача до изградње обалоутврда и заштите земљишта од ерозије и слично – истакао је Ћоровић.

Обнова села и подршка младима

– С обзиром на изражене миграције и одлазак прије свега младих, неопходна је обнова села и јачање аграризације руралних подручја како бисмо задржали младе и на право мјесто поставили улогу и значај мјесних заједница у креирању и вођењу развојне и одрживе политике у селима, казао је Радовић, додајући да су за 2021. годину подржали мјесне заједнице Кање, Церово, Расово, Љешница, Лозна, Брзава и Равна Ријека.

Радом Комисије за процјену оправданости пројеката координирала је Сузана Ровчанин, руководилац Сектора за рурални развој, која наводи да је сваки пројекат мјесних заједница кад је ријеч о рјешавању инфраструктурних проблема евидентиран и по њему је поступљено у складу с прописима у најбољем интересу грађана.

– Надлежности које мјесне заједнице самостално обављају, а које иначе имају својство правног лица, нераскидиво су везане с пословима одрживог и руралног развоја и с њима смо остварили веома добру сарадњу, не само за инфраструктуру већ и кроз активизам и подршку већем броју пољопривредних произвођача. Зато сви који желе да се рјешава одређени проблем морају ићи преко мјесних заједница– казала је Ровчанин.

Она и Васко Радовић су руководиоци сектора у Секретаријату за рурални и одрживи развој и координирали су активности с мјесним заједницама и рад Комисије за теренски рад и оправданост пројеката.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 09:21