Учесници састанка Одбора пензионера са сјевера одржаног у Бијелом Пољу / М.Н.
08/02/2022 u 06:39 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пензионери са сjевера чекаjу одговоре Владе и Скупштине на захтjеве: Наjмања пензиjа да буде 65 одсто од минималца

Кренули смо у припрему првог протеста пензионера на сjеверу коjи ћемо одржати 1. марта и, према подацима које добијамо са терена, то ће бити наjмасовниjи протест пензионера досад у Црноj Гори и у региону – тврди Светозар Чабаркапа, представник Одбора пензионера сјевера

Одбор пензионера са сјевера доставио jе Влади и Скупштини Црне Горе захтjев коjим jе затражено да се пензионерима са најмањим примањима повећаjу пензије, али одговор од представника законодавне и извршне власти jош ниjе стигао. У име Одбора пензионера Светозар Чабаркапа каже да се они активно припремаjу за протест коjи jе наjављен за почетак марта.

– Управо због тога што нам jош увиjек нико из Владе и Скупштине Црне Горе ниjе одговорио на наше захтjеве, кренули смо у припрему првог протеста пензионера на сjеверу Црне Горе коjи ћемо одржати 1. марта. Већ сада слободно могу да кажем да за протест постоjи велико интересовање, те да ће то бити наjмасовниjи протест пензионера до сада у Црноj Гори и у региону – тврди Чабаркапа и додаје да су на недавно одржаном састанку у Биjелом Пољу, коjем су присуствовали представници свих удружења пензионера из градова на сjеверу, своjе ставове и захтjеве прениjели представницима Савеза пензионера Црне Горе, коjи су их позвали на разговор.

– Представници Савеза пензионера су се заинтересовали за наш покрет износећи намjеру да они преузму нашу инициjативу. Предложили су чак да наjниже пензиjе буду 75 одсто од наjниже циjене рада. Ми смо одбили jер то сматрамо нереалним. Чак су мало били љути на нас из разлога што нисмо ишли преко њих као легитимне организациjе, него смо се сами организовали сматраjући да ћемо оснивањем овог одбора створити паралелну организациjу – рекао jе Чабаркапа.

Не траже милостињу већ оно што су зарадили поштеним радом

Један од пензионера из Рожаја, Ибрахим Дацић, наводи да је у пензију отишао прије десет година, са 39 година радног стажа, да има четири члана породице и да живе од његове пензије од 136 еура. Његов суграђанин Џемил Нурковић каже да је пензионисан 2015. године са 108 еура, да има породицу са осам чланова и пита народне посланике да ли би они могли живјети и опстати са толиким примањем. Авдо Рамовић, такође пензионер из Рожаја, пита ако има новца за посланике да им се повећавају примања, због чега нема за пензионере који примају 147 еура. Рамовић пита, како наводи, господу из Владе Црне Горе, да му израчунају како да пензионер преживи мјесец са 147 еура, а од тога седамдесет одсто мора да да за љекове.

Рале Зулевић, пензионер из Бијелог Поља, каже да пензионери не траже милостињу већ оно што им припада и што су зарадили поштеним радом.

Према риjечима Садика Клименте, jедног од представника Одбора пензионера, захтjевом коjи су послали Влади и Скупштини затражена је ревизиjа и правно тумачење рjешења о пензиjама.

– Од Владе смо тражили да преиспита рjешења коjа су добили пензионери фирми на сjеверу коjи су пензионисани након стечаjа и коjи су од бироа рада годинама примали по 30 еура, на име зарада. Ми смо jедна оштећена генерациjа пензионера у транзициjи. Раниjе пензионисаним радницима у просjек за обрачун пензиjа узимало се 10 наjбољих година а нама jе у укупан стаж узето у обзир ових 30 еура као накнада од незапослености. Због оваквог обрачуна нама су пензиjе за дупло мање, што jе незаконито. Због овога ми тражимо ревизиjу и правно тумачење како би се утврдило да ли су наше пензиjе обрачунате у складу са законом, као и да се оваква рjешења пониште и донесу нова по коjима би наша примања била 65 одсто од наjмање циjене рада. По овом захтjеву бићемо истраjни и нећемо одустати од њега ни по циjену живота – каже Климента наглашаваjући да ће пензионери бити истраjни и у томе да се високе пензиjе, уколико дође до мањка новца у буџету, умање.

– Захтиjеваћемо да се умање високе пензиjе онима коjи су их сами себи увећавали. Нигдjе у Европи нема да jе однос наjвише и наjниже пензиjе jедан према 15 или 18, као што jе то у Црноj Гори. Од Владе смо тражили да се свим пензионерима чиjе су пензиjе мање од 450 еура увећаjу по принципу jавног сектора. Ови захтjеви су jасни и нећемо одустати од њих па ћемо протестовати све док се они не усвоjе у Скупштини Црне Горе. Питамо какву то социjалну правду спроводе одговорни када 16.800 пензионера у Црноj Гори преживљава од 147 еура, док посланици примаjу од 1.500 до 2.500 еура. Посланицима се примања повећаваjу за додатних до 195 еура, а пензионерска примања свега два до три еура. Па гдjе jе ту социjална правда – упитао jе Климента, коjи jе позвао све пензионере са сjевера и оне из других црногорских општина чиjе пензиjе нису довољне ни за преживљавање да 1. марта изађу на улице, и да, како jе рекао, заjедничким снагама прекину ово потцjењивање пензионера, коjи, по некима, очигледно не би требало ни да живе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:09