Локација на којој треба да се изгради зграда за пензионере / -Д.Ј.
30/04/2022 u 06:38 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пензионери у Беранама на изградњу 12 станова чекају 14 година

Недавно смо из Владе добили доказе да је новац за реализацију овог пројекта, у износу од 220.000 еура, уплаћен на рачун Општине Беране још прије више од 10 година, каже Миланка Раденовић

Из беранског Удружења пензионера јуче су упозорили да је крајње вријеме да се послије 14 година чекања крене у реализацију изградње зграде за потребе припадника трећег доба. Навели су да дефинитивно имају доказе да су Фонд ПИО и некадашње Министарство здравља, рада и социјалног старања одавно опредијели 220.000 еура за изградњу зграде за пензионере са 12 станова. Међутим, како су навели, опредијељена средства ни до данашњих дана нијесу стављена у функцију, тако да од обећане зграде још нема ништа.

- У Беранама има преко 5.000 пензионера. Економска криза посебно негативно утиче на њихов стандард. Већина њих има мјесечна примања испод просјека, суочавајући се са бројним егзистенцијалним проблемима. Поред тога, бројни наши чланови још увијек нијесу на одговарајући начин ријешили стамбено питање.Зато захтијевамо да одговорни интензивирају своје активности у правцу изградња планираног објекта за стамбено збрињавање пензионера. Иначе, недавно смо из Владе добили доказе да је новац за реализацију овог пројекта уплаћен на рачун Општине Беране још прије више од 10 година – истакла је у разговору за "Дан" Миланка Раденовић, предсједница једног од два удружења пензионера у Беранама.

image

Миланка Раденовић

-Д.Ј.

Из локалне управе су поновили да је крајем прошле године Влада усвојила измјене и допуне ДУП-а "Лијева обала Лима", чиме су стоврене могућности да се на локацији преко пута зграде Гимназије "Панто Малишић" крене са изградњом зграде намијењене пензионерима. Међутим, неопходно је да локални парламент донесе одлуку о додјели парцеле за ту намјену.

- Скупшина општине треба да усвоји одлуку о додјели парцеле за ту намјену и одлуку о ослобађању од плаћања комуналија,што ће бити учешће Општине Беране у изградњи зграде. Ради се ом парцели површине 1.014 метара. У приземљу зграде планиране су просторије дневног центра за пензионере – истакли су из локалне управе, додајући да је процедура око одржавања локалних избора узрочник што поменуте одлуке још увијек нијесу усвојене.

Формирање нове локалне власти одлаже процедуре

Миланка Раденовић каже да ће одмах након формирања нове локалне власти од челника Општине тражити да изнађу могућност за повраћај средства која су опредијељена за изградњу зграде за пензионере.

- Представници пензонера су прошле године имали састанак са челницима Општине који су нас увјерили да имају искрене намјере да иницирају изградњу стамбене зграде за потребе беранских пензионера. Међутим, још увијек нема неких конкретних потеза. Знамо да је на то утицало и одржавање локалних избора. Чим се конституише нова локална власт ми ћемо подмах тражити да се активности око изградње објекат убрзају и да се извши повраћај средства за ове намјене које је неко очигледно ненамјенски потрошиио - каже Раденовић.

Подсјећамо, децембра 2008. године потписан је уговор о суфинансирању објекта са 12 станова за потребе пензионера у Беранама. Потписници тог уговора су тадашње Министарство здравља, рада и социјалног старања, Општина Беране и Фонд ПИО. У уговору пише да се министарство обавезује да обезбиједи 120.000 еура, али обавезе Фонда ПИО и Општине нијесу прецизиране. Међутим, у анексу уговора, из септембра 2009. године, и Фонд ПИО и Општина Беране се обавезују да обезбиједе по 120.000 еура. Из локалне управе тврде да су та средства ненемјенски потрошена док је локалну власт вршио ДПС.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 17:06