Андрија Петковић / - СО Тиват
22/12/2021 u 13:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Петковић: Много смо мали за оволико мржње

Умjесто да велико зло каква jе ковид пандемиjа приближи људе jедне другима и да избрише предрасуде, да нас уjедини у заjедничкоj борби, под маскама „коjе живот значе“ криjу се неке нове маске, каже предсjедник СО Тиват

Краj 2021. означава и краj прве календарске године од промjене власти у Црноj Гори. Нажалост, не можемо причати о економским или демократским помацима, културним достигнућима и промjенама у понашању. Оно што jе jедино сигурно jе да црногорско друштво никада ниjе било овако поларизовано као што jе то данас. Па чак ни оне референдумске 2006. године, каже др Андриjа Петковић, предсjедник СО Тиват.

- Дубоко подиjељени по свим нивоима (вjерским, националним, економским, идеолошким), тонемо у дубиозе коjе попримаjу карактере апокалиптичног. Умjесто да велико зло каква jе ковид пандемиjа приближи људе jедне другима и да избрише предрасуде, да нас уjедини у заjедничкоj борби, под маскама „коjе живот значе“ криjу се неке нове маске - каже Петковић.

Сматра да идеолошке расправе на свим хиjерархиjским нивоима не доносе нови квалитет коjи би донио истинске животне промjене. У медиjима, на друштвеним мрежама, у свакодневним сусретањима "окружени смо говором мржње".

- Оном коjа превазилази политичке и људске различитости и коjа изгледа постаjе главни производ наше свакодневице. Као jедино вjерно огледало немоћи да се суочимо са изазовима. Заборављамо при томе, да и некад и сад суштинска подjела ниjе она у коjоj се људи разликуjу по вjери, нациjи или убjеђењима. Jедина истинска подjела jе она на привилеговане и непривилеговане. На оне коjима jе власт, ко год jе чинио маjка и оне коjима jе она маћеха - истиче Петковић.

Наводи да тек кад прихватимо да нас не угрожава онаj коjи се другачиjе моли, него онаj коjи своjим дjеловањем потире све људске вриjедности, знаjући како да „ухвати све могуће кривине“, моћи ћемо да говоримо о слободи. "Коjу смо, а упорно то тврдимо, дуго чекали. И коjа нас, из ове перспективе посматрано, изгледа не воли онолико колико смо ми вољели њу".

- И кад схватимо да смо много мали за оволико мржње. Истинска вриjедност ових благих дана коjи долазе била би кад би заиста од срца пружили руку jедни другима и кад би честитке са порукама о миру, здрављу и срећи биле оне коjих би се придржавали током читаве године. Вjеруjући да ипак добро у људима, а не њихова вjера или нациjа, ствара свиjет по мjери човjека - каже предсjедник СО Тиват.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:42