/ foto: d.j.
25/09/2023 u 05:44 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Petnjica: Modernizovaće centar grada sa milion eura

Počećemo sa rekonstrukcijom glavnih gradskih saobraćajnica od zgrade Centra za kulturu do centralne džamije u Petnjici, a dio novca upotrijebićemo i za izgradnju gradskog trga, kao i za pripremu projekta koji se tiče vodosnabdijevanja, kaže predsjednik Opštine

Vlada Crne Gore je nedavno dio novca koji je prihodovan iz programa ekonomskog državljanstva opredijelila za unapređivanje infrastrukture na sjeveru države. Za te potrebe milion eura dobila je i Opština Petnjica, a novac je uplaćen na posebni račun, potvrdio je u razgovoru za "Dan" Samir Agović, predsjednik Opštine Petnjica. On ističe da se radi o značajnim sredstvima na osnovu kojih će se realizovati projekti važni za stvaranje boljih životnih uslova. Agović kaže da je lokalna uprava već napravila plan kako da se ta sredstva utroše i da će veći dio novca otići na uređenje gradskog jezgra.

image
samir agović - foto. d.j.

– Počećemo sa rekonstrukcijom gradskih ulica koju smo odavno trebali da završimo. Dosad je bio problem što izvođač kojeg je za ove poslove svojevremeno izabrala Uprava javnih radova nije ni započeo radove. Zato sada moramo da krenemo iznova. Sva potrebna dokumentacija za ovu namjenu je završena, tako da je planirano da se od ovog miliona izdvoji 458.000 eura za rekonstrukciju glavnih gradskih saobraćajnica od zgrade Centra za kulturu do centralne džamije u Petnjici. U rekonstrukciju spada izgradnja pješačke staze, rasvjete, novi sloj asfalta i regulisanje kanalizacione mreže. Nakon usvajanja rebalansa budžeta stvara se pretpostavka da se odmah krene u realizaciju ovog projekta – kaže Agović i dodaje da postoji realna potreba da se rekonstruiše i druga važna saobraćajnica u gradu.

Nema obećanih para iz državne kase

Samir Agović kaže da nije zadovoljan kako se sprovodi dinamika usmjeravanja sredstava iz državnog budžeta za realizaciju kapitalnih projekata koje je kandidovala lokalna uprava.

– Još uvijek nemamo tri miliona eura koje je odobrila Skupština na osnovu intervencije poslanika Albina Ćemana za put Bioča – Petnjica. Još uvijek nije raspisan tender za nastavak izgradnje i rekonstrukciju ulice Petnjica – Lagatore, za šta je Vlada kroz kapitalni budžet predvidjela 82.000 eura. Od Vlade nema ni planiranih sredstava za izradu projektne dokumentacije za put Petnjica – Bor – Savin Bor. Jednostavno, imamo 3.262.000 eura koje su od Vlade budžetski opredijeljene za potrebe Opštine Petnjica, ali nažalost nema realizacije. To koči dalji razvoj Petnjice – naglasio je Agović.

– Imamo potrebu da rekonstruišemo saobraćajnicu od centralne džamije do nekadašnje vunovlačare u dužini od 150 metara. To podrazumijeva i izgradnju javne rasvjete, potporni zid i trotoar. Za to treba uraditi projektnu dokumentaciju i projekat kandidovati za izvođenje radova. Za te svrhe planirano je 200.000 eura – navodi Agović.

On kaže da će se dio preostalog novca, 200.000 eura, upotrijebiti za izgradnju gradskog trga, kao i za pripremu za realizaciju projekata koji se tiču vodosnabdijevanja i modernizacije putne infrastrukture.

– Planiramo da se 35.000 eura opredijeli za elaborat za eksproprijaciju zemljišta za potrebe saobraćajnice Lagatore – Bor – Savin Bor. 70.000 eura usmjeriće se za izradu projektne dokumentacije za put Bor – Savin Bor koji vodi do granice Srbije. Radićemo i izradu projekta za gradski vodovod, jer se građani godinama suočavaju sa povećanom mutnoćom vode u postojećem vodovodu – kaže Agović i dodaje da će nastaviti izgradnju pješačke staze i uređenje parka iznad zgrade Opštine, za šta je, na osnovu urađenog projekta, potrebno 100.000 eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:40