/ -FOTO: D.J.
20/03/2023 u 06:09 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Petnjička fabrika peškira šest godina van pogona

Vjerovao sam da će ova fabrika raditi, ispalo je sve neozbiljno, saopštio je turski biznismen Ismail Arslani nakon zatvaranja fabrike

Da su dugogodišnja obećanja da će strani investitori ulaganjem svog kapitala doprinijeti oživljavanju privrede na sjeveru Crne Gore ostala samo mrtvo slovo na papiru, pokazuju i dešavanja oko fabrike peškira u petnjičkom selu Bor.

Ispostavilo se da je ta fabrika bila promašena investicija i da je investitor iz Turske uludo uložio svoj novac u ovaj projekat, iako je u novembru 2017. godine, uoči lokalnih izbora u Petnjici, iz redova Demokratske partije socijalista (DPS-a) najavljeno da će pogon uposliti najmanje 30 radnika i da će njeni proizvodi preplaviti crnogorsko tržište.

Fabrika peškira je u okviru kompanije "Euro Bor", čiji su vlasnici bili tadašnji i sadašnji predsjednik Skupštine opštine (SO) Petnjica Mehmed Meša Adrović i turski biznismen Ismail Arslani, radila samo kratko i to smanjenim kapacitetom, bez obzira na to što je predstaveljna kao privredni bum u Bihoru.

image

Adrović

-FOTO: D.J.

Investitor iz Turske je svojevremeno izjavio da je obmanut i da mu biznis u Boru nije garantovao nikakvu zaradu.

– Mislio sam najbolje. Vjerovao sam da će ova fabrika raditi, ali ispalo je da ništa ne funkcioniše kako treba. Ispalo je sve neozbiljno – saopštio je Arslani nakon zatvaranja fabrike.

Tvrdili da je plasman proizvoda obezbijeđen

Prilikom otvaranja fabrike rečeno je da pogon u Boru ima perspektivu i da neće imati nikakvih problema sa plasmanom proizvoda.

– Ovo je nova razvojna stranica u životu Bihora. Ovdje će raditi veliki broj mještana. Кako budemo osvajali nova tržišta, tako ćemo povećavati obim proizvodnje, što zahtijeva i nova zapošljavanja. To nam garantuje i ozbiljni investitor iz Turske koji je zajedno sa nama ušao u ovaj posao. Ubijeđeni smo da će peškiri "Euro Bora" ubrzo postati brend i da nećemo imati problema s plasmanom – poručivao je Adrović prilikom otvaranja fabrike, dodajući da će iz proizvodnih pogona na Boru izlaziti i drugi proizvodi tekstilne konfekcije koji se koriste u ugostiteljstvu, od stolnjaka do hotelskih posteljina i krpa za suđe.

Priklikom otvaranja pogonu bio je angažovan 21 radnik, ali niko od njih nije zasnovao radni odnos i danas tvrde da je fabrika zatvorena vjerovatno zbog nerentabilnosti i slabe organizacije rada.

– U startu je rečeno da će ova fabrika imati perspektivu i da ćemo dobijati dobre zarade. Od toga, nažalost, nije bilo ništa, radili smo svega nekoliko mjeseci i to za mizerne nadoknade. Nije dobro što fabrika ne radi, jer od otvaranja radnih mjesta na području Bihora skoro da nema ništa. Zbog čega fabrika ne radi najbolje znaju njeni vlasnici, ali, koliko je nama poznato, investitor iz Turske u ovom poslu nije našao svoju računicu – istakli su radnici.

Sa druge strane, Mehmed Adrović i dalje tvrdi da je proizvodnja stala zbog slabe prodaje proizvedenih artikala.

– Imali smo određene zalihe proizvoda koje nijesmo uspijeli da prodamo. Кasnija pojava korona virusa negativno je uticala na privredni ambijent u čitavom svijetu što je sve zajedno sputavalo fabriku peškira da proradi punim kapacitetom – ponovio je Adrović.

Iz petnjičkog odbora Demokratske Crne Gore ističu da ovaj slučaj treba da razmotri nadležno tužilaštvo.

– Saznanje da je fabrika postala dio stečajne mase preduzeća "Simon vojaž" koje je otišlo u stečaj potvrđuje da su sve te aktivnosti oko otvaranja fabrike sprovođene pod sumnjivim okolnostima. Zato bi nadležne državne organe trebalo konačno da zainteresuje šta se to tamo radilo i kako su utrošena povjerena sredstva, s obzirom na to da je Investiciono-razvojni fond usmjerio dosta novca za otvaranje ove fabrike – saopštile su petnjičke Demokrate, dodajući da su se obistinile njihove prvobitne tvrdnje da ovdje radilo o čistoj prevari i da od fabrike na Boru neće biti ništa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:56