Фабрика целулозе / -Д.Ј.
18/09/2021 u 07:11 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Платним листама Фабрике целулозе и папира изгубљен сваки траг

Просто је невјероватно како је неко могао да однесе тако вриједну папирологију која је од изузетног значаја за бивше запослене, тим прије кад се зна да је кроз Фабрику целулозе и папира за вријеме њеног рада прошло око 14.000 радника, казао је Микан Дабетић

И поред бројних ургенција још увијек се није ушло у траг пословној и финансијскoj документацији бивше Фабрике целулозе и папира која је на мистериозан начин прије шест година нестала из просторија ове некад успјешне компаније. Одмах након што је уочено да нема докумената надлежни из Општине су случај пријавили Управи полиције, а у пријави је између осталог наведено да се ради о нестанку платних листа за период од 1963. до 2004. године, које служе за попуњавање обрасца М4 приликом одласка радника у пензију.

– С обзиром на велики значај поменуте документације, коју радници свакодневно потражују у циљу остваривања својих права у складу са Законом о пензијском и инвалидском осугурању, молимо вас да предузмете неопходне мјере у циљу проналажења лица која су противправно, без одобрења надлежних у Општини Беране организовала и извршила измјештање поменуте документације – наводи се у обавјештењу које је 2015. године Општина Беране доставила беранској полицији.

Из полиције су раније наводили да су случај предочили Подручном органу за прекршаје и да је након тога, на основу Закона о архивској дјлатности, ради даљег поступања предмет прослијеђен Државном архиву. Казали су да је процедура у току и да се предузимају одређене мјере за расвјетљавање овог случаја.

Из локалне управе истичу да још увијек нијесу добили никакве информације и да ни данас не знају шта се десило са тако вриједном документацијом.

– Случај смо одмах пријавили полицији, али још увијек нијесмо добили одговор на питање ко је и гдје уклонио платне листе бивших радника и остале вриједне папире – поновили су јуче су из локалне управе.

Вандали опљачкали Рудеш

Уз нестанак вриједне документације, непозната лица су из управене зграде бивше Фабрике целулозе и папира однијели на десетине радијатора, каблове, техничку опрему и штошта друго што се може уновчити код откупљивача старог гвожђа. Приликом преметачине вандали су оштетили и дио расположивог инвентара. У последње вријеме са Рудеша је ношено практично све што се могло однијети. Није ријетка појава да појединци усред бијела дана са производних погона, уз употребу специјалног алата, скидају различите металне елементе.

– Вандали су годинама односили све што се могло однијети са Рудеша. Ради се о опреми чија се вриједност мјери милионима еура, коју нико није заштитио – наводе бивши радници.

Бивши радници који потражују неопходну документацију тврде да имају сазнања да су одређена лица све финансијске документе натоварила на камион и одвезла у непознатом правцу. Власник бивше управне зграде Фабрике целулозе и папира постало је предузеће ДОО ШИК Полимље. Нестанак документације први је пријавио Микан Дабетић, књиговођа, који је у последњих тридесетак година био радно ангажован да бившим радницима издаје неопходне папире.

– Просто је невјероватно како је неко могао да однесе тако вриједну папирологију која је од изузетног значаја за бивше запослене, тим прије кад се зна да је кроз Фабрику целулозе и папира за вријеме њеног рада прошло око 14.000 радника. Зато сам случај одмах пријавио надлежним органима, али, нажалост, ништа није урађено да се та документација пронађе – казао је Дабетић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:43