/ foto: privatna arhiva
21/09/2023 u 05:46 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Plav: "Potkornjak" ugrozio zaštićenu šumu nacionalnog parka

Од одговорних у Националном парку Проклетије "Дан" није могао добити одговор везан за активности на заштити шуме, али су нам из Општине Плав рекли да су у сазнању да су започете активности на дознаци обољелих и изврнутих стабала и да се може очекивати да ускоро почне њихово уклањање

 Iz Udruženja drvoprerađivača Plava juče su zatražili da se pod hitno pristupi uklanjanju oštećenih, porušenih i oboljelih stabala sa područja koje zahvata Nacionalni park "Prokletije". Upozorili su da će, ako do toga ne dođe, nastati ogromna šteta i da paraziti prijete da u potpunosti unište šumu u nacionalnom parku. Kazali su da izvaljena, oboljela i osušena stabla prijete da prenesu bolest na zdravi dio šume.

– Uporno stavljamo do znanja da se na području Nacionalnog parka "Prokletije" nalazi mnošto takozvanih izvala, kao i stabala koja su počela da se suše. Ta stabla se suše zbog bolesti koju izaziva parazit zvani potkornjak ili sipac. Taj parazit uništava zdrava stabla iz dana u dan sve više "osvaja" tamošnje šume. Stručnjaci su upozorili da će se ako se ovako nastav šume u nacionalnom parku potpuno uništiti. I oni su ukazali da se moraju uklanjati oboljela stabla, kako bi se spasila ona zdrava. Međutim, odgovorni u preduzeću Nacionalni parkovi Crne Gore, koliko je nama poznato, nijesu preduzeli nikakve aktivnosti da se postupi po ovim preporukama. Zato ih ponovo pozivamo da što prije to urade jer je u pitanju prirodno blago koje polako odlazi u nepovrat – naglasio je Nedžad Cecunjanin, u ime NVO Drvoprerađivači Plav.

Oštećena stabla iskoristiti za ogrev

Drvoprerađivači predlažu da se nađe model po kom bi lokalno stanovništvo moglo da porušena i oboljela stabla u nacionalnom parku iskoriste za ogrev.

-Država mora da vodi računa o interesima lokalnog stanovništva i kada su šume u zaštićenim zonama u pitanju. Zna se da oko 70 odsto državnih šuma na području plavske opštine pripada nacionalnom parku, dok preostalih 30 odsto šuma koriste privilegovani koncesionari. U svemu tome narod muku muči kako da obezbijedi ogrev za zimu. Zato građanima treba, uz određenu nadoknadu, ustupiti oštećena stabla kao bi od toga izvukli neku korist i time ujedno pomogli da se spasi zdrava šuma. To treba uraditi odmah, jer već sledeće godine ta stabla će satrunuti i neće moći da se iskoriste ni za ogrijev – ističer Nedžad Cecunjanin.

Od odgovornih u Nacionalnom parku Prokeltije "Dan" nije mogao dobiti odgovor u vezi ovog pitanja. Oni su nedavno u jednoj televizijskoj emisiji izjavili da nijesu upoznati da je stanje u tamošnjim šumama alarmantno i da preduzimaju sve da zaštite i promovišu vrijednosti na ovom području.

Sa druge strane, iz Opštine Plav kažu da su u saznanju da su započete aktivnosti na doznaci oboljelih i izvrnutih stabala i da se može očekivati da uskoro počne njihovo uklanjanje.

A iz Uprave za inspekcijske poslove za "Dan" su potvrdili da je donijeto rješenje za uklanjanje oštećenih i oboljelih stabala sa područja NP Prokletije.

image
foto: privatna arhiva

– Šuma u Nacionalnom parku Prokletije je u velikoj opasnosti i, ukoliko se ne reaguje po hitnom postupku, prijeti joj potpuno uništenje. Bolest se širi velikom brzinom što pokazuju brojna osušena stabla. Sigurno je da će za deset godina ovdje sva šuma nestati, ako se ne preduzmu odgovarajuće mjere u cilju njene zaštite, čime će doći do milionske štete. Oštećena stabla predstavljaju opasnost za prolaznike,a osušena stabla su podložna izazivanju požara, jer ona brzo gore. Zato sam donio rješenje kojim se nalaže da se uklone oštećena stabala sa područja Nacionalnog parka "Prokletije", ali do toga, nažalost, još uvijek nije došlo – kazao je inspektor Hakija Jasavić.

Iz Udruženja plavskih drvoprerađivača tvrde da porušena i oštećena stabla izazivaju čuđenje kod brojnih posjetilaca koji obilaze ove prostore.

– Brojni turisti iz zemlje i inostranstva obilaze Prokletije i ne mogu čudom da se načude da se nešto ovako dešava. Svi oni su, kao i mi, saglasni da se prema nečemu što je proglašeno za nacionalno dobro ne smijemo ovako odnositi – saopštavaju iz Udruženja drvoprerađivača Plava.

Dodali su da se u cijelu priču mora više uključiti stručna javnost.

– Održavaju se brojni naučni skupovi i sastanci na kojima se priča o zaštiti šuma i same životne sredine. Stručnjaci u tom pravcu donose određene zaključke i preporuke, ali se to ne sprovodi u djelo. Ovdje stručna javnost mora da napravi pritisak na institucije sistema i stavi do znanja da Nacionalni park "Prokletije" zaslužuje mnogo bolji tretman kad je njegova sveukupna zaštita u pitanju – poručili su iz Udruženja drvoprerađivača Plava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:02