/ -FOTO: DAN
21/02/2023 u 06:30 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pljevlja na 12. mjestu po indeksu razvijenosti u Crnoj Gori

Od Pljevalja su razvijeniji Bar, Danilovgrad, Nikšić, Žabljak i Plužine

Iako je po prirodnim bogastvima jedna od najbogatijih opština u Crnoj Gori, pljevaljska opština se prema objavljenim podacima Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma nalazi na 12. mjestu sa indeksom razvijenosti od 81,47.

Najnoviji podaci pokazuju da se pljevaljska opština pomjerila kada je u pitanju razvijenost sa 13. za jedno mjesto, kako je bilo 2016/2018 godine. U tom periodu indeks razvoja je iznosio 78,47.

U čitavoj priči treba podsjetiti da se na prostoru pljevaljske opštine nalazi 15 odsto obradive zemlje, kao i 50 odsto šumskog bogastva.

Prošle godine planirali tri miliona iz Egalizacionog fonda

Кada su u pitanju sredstva iz Egalizacionog fonda, prethodnih godina pljevaljska lokalna uprava je dobijala oko dva do dva i po miliona eura.

Prošle godine, budžetskim planom, ta sredstva su planirana na iznos od tri miliona i dvadeset hiljada eura. Кako budžet nije donijet za ovu godinu, ostaje da se vidi koliko će pljevaljska uprava u ovoj godini dobiti sredstava iz Egalizacionog fonda kao nerazvijena opština.

Pritom uspješno radi Rudnik olova i cinka "Šuplja stijena", a u Termoelektrani se proizvodi oko 50 odsto ukupne električne energije koja se proizvede u Crnoj Gori.

Prema podacima Elektroprivrede, tokom prošle godine Termoelektrana je proizvela električnu energiju u vrijednosti od 400 miliona eura.

Značajne prihode države opbezbjeđuje i Rudnik uglja, a najbitnije je da proizvodnja uglja garantuje i uspješnu proizvodnju električne energije.

Indeks razvijenosti izračunava se na osnovu stope nezaposlenosti, dohotka po stanovniku, prihoda budžeta, sopstvenih i zakonom ustupljenih, jedinice lokalne samouprave po stanovniku, stope rasta stanovništva jedinice lokalne samouprave i stope obrazovanja stanovništva jedinice lokalne samouprave.

Sudeći po objavljenoj najnovijoj listi, od Pljevalja su razvijeniji Bar, Danilovgrad, Nikšić, Žabljak i Plužine. Manji indeks odnosno razvijenost imaju Кolašin, Ulcinj, Mojkovac, Bijelo Polje, Šavnik, Tuzi, Berane, Andrijevica, Rožaje, Gusinje, Plav i Petnjica.

Svakako ispred Pljevalja je i pet opština či je indeks razvijenosti veći od 100 i koje se smatraju visoko razvijenim sredinama. Na prvom mjestu je Budva sa indeksom 142, 7. U pomenutoj grupi se nalaze i opštine Tivat, Podgorica, Herceg Novi i Кotor.

Na začelju liste razvijenosti nalazi se Petnjica sa indeksom 28,32. Indeks razvijenosti ispod 50 imaju i Rožaje, Gusinje i Plav.

Opštine koje imaju indeks razvijenosti iznad 100 nemaju pravo na rapospodjelu novca iz Egalizacionog fonda, dok se nerazvijenim opštinama on dijeli prema formuli koja zavisi i od broja stanovnika i prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica po stanovniku. Opštinama je iz Egalizacionog fonda u 2021. godini isplaćeno preko 37,6 miliona eura.

Sredstva iz Egalizacionog fonda predstavljaju socijalnu pomoć nerazvijenim sredinama. S druge strane predstavnici, još uvjek aktuelne pljevaljske vlasti iz redova DPS-a, SD i Bošnjačke stranke, tvrde da se pomenuta sredstva dobijaju njihovom zaslugom i borbom za bolju poziciju u Pljevalja u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:43