/ -B.Је.
26/09/2023 u 05:52 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pljevlja: Zatečeni dug Vodovoda 2,9 miliona eura

Када се изврши ревизија пословања и када будемо имали јасну читаву ситуацију, донијеће се евентуално и одлука о подношењу кривичних пријава против бивших директора Водовода, саопштио је на конференцији за новинаре Мирослав Анђелић, предсједник одбора директора

Hoće li se tražiti krivična odgovornost od prethodnih direktora pljevaljskog preduzeća Vodovod, Čeda Gospića i Mladena Dragaševića, znaće se nakon što se izvrši revizija poslovanja ovog preduzeća, čiji trenutni dugovi iznose 2,9 miliona eura. Na juče održanoj konferenciji za novinare članovi Odbora direktora i izvršna direktorica Vodovoda Biljana Đondović iznijeli su podatke o, kako su rekli, izuzetno teškoj finansijskoj situaciji u ovom preduzeću. Krivica je upućena na račun prethodne uprave, uz naglasak da su u prethodnom periodu postojale jako ozbiljne sumnje da je izvršena pronevjera.

– Prije nekoliko godina svi se sjećate rasprave u lokalnom parlamentu kada su iznijeti podaci da su rukavice za radnike Vodovoda nabavljane po šest eura, a u to vrijeme u "Okovu" su koštale 90 centi – kazao je član Odbora direktora Vodovoda Predrag Ljiljanić uz napomenu da postoje i druge sumnje u oblasti javnih nabavki.

– Kada se izvrši revizija poslovanja i kada budemo imali jasnu čitavu situaciju, donijeće se eventualno i odluka o podnošenju krivičnih prijava protiv bivših direktora – kazao je predsjednik odbora direktora Miroslav Anđelić i naglasio da je situacija izuzetno teška i da je neophodno preduzeti mjere za oporavak preduzeća.

Zaposlenima na određeno ugovori neće biti produženi

Izvršna direktorica Vodovoda Biljana Đondović kazala je da u narednom periodu očekuje smanjenje broja zaposlenih, kao i da su trenutno na neodređeno zaposlena 123 radnika, a na određeno osam.

– Radnicima koji su zaposleni na određeno vrijeme ugovor se neće produžavati. Dva radnika u oktobru idu u penziju, a dva su tražila prelazak u drugo preduzeće – kazala je Đondović.

Član odbora direktora Predrag Ljiljanić saopštio je da su se u Vodovodu primali radnici za kojima nije bilo potrebe.

– Na mjesec prije odlaska bivšeg v.d. direktora u Vodovodu je ugovore za stalno dobilo 11 radnika, i 12 ih je primljeno preko Agencije – kazao je Ljiljanić i dodao da se prosjek zarada u Vodovodu kreće ispod 590 eura.

– Obaveze prema Poreskoj upravi za neplaćene poreze i doprinose su oko dva miliona eura, pri čemu treba naglasiti da postoje dva reprograma poreskog duga. Jedan koji se uredno izmiruje i drugi koji je zaključen u desetom mjesecu prošle godine i koji se ne izmiruje. Naslijeđene su i obaveze prema dobavljačima u iznosu od preko 400.000 eura, a takođe zbog pogrešno obračunatih zarada u prethodnom periodu postoje obaveze isplate po osnovu vansudskog poravnanja prema zaposlenima u iznosu od 150.000 eura – kazao je Anđelić.

On je poručio da se stvorene obaveze ne mogu namiriti od naplate računa od građana i pravnih lica, te da te obaveze mora izmiriti osnivač, odnosno Opština Pljevlja.

Anđelić je za lošu situaciju u preduzeću optužio i bivšu lokalnu vlast koja, kako kaže, nije vodila računa o poslovanju lokalnih preduzeća već je sve prepustila rukovodećem kadru u tim preduzećima.

– Sadašnji menadžment je sve preduzeo kako bi se situacija popravila, ali nažalost dosadašnje mjere su samo "kap u moru" i neophodno je da lokalna uprava izvrši potrebnu dokapitalizaciju preduzeća. Takav predlog je dat i sanacionim planom, koji je usvojen. Velika odgovornost i obaveza leži na novom rukovodstvu lokalne samouprave koja zajedno sa menadžmentom Vodovoda treba da se uhvati ukoštac sa nagomilanim problemima koji se moraju rejšavati u kratkom roku – kazao je Anđelić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. decembar 2023 19:30