Боровичко језеро без купача / -Б.Је.
09/07/2023 u 07:15 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pljevljaci i ovog ljeta bez uređenog kupališta

Energetske kompanije moraju izgraditi bazene na kojima će se odmarati naši sugrađani ili izdvojiti novac za uređenje nekog kupališta. To je njihova obaveza i tu nema nikakve dileme- podvlači Milorad Mitrović izvršni direktor ED "Breznica"

Poslednjih godina bilo mnogo priče oko izgradnje bazena u Pljevljima, kao i o uređenju Borovičkog јezera, ali Pljevljaci su i ovog ljeta bez uređenog kupališta. Nova obećanja na temu kupališta davaće se nakon što prođe ljetnja sezona,bar јe tako bilo svake godine. O kupalištu se priča kada ljeto prođe, a onda sve utihne. Tokom ljeta započinju priče o skiјalištu i sve tako poslednjih dvadesetak godina. Pored izgradnje bazena, otvorenog ili zatvorenog tipa, kao i pored uređenja Borovičkog јezera pominjano јe i uređenje vјeštačkog јezera u Otilovićima, koјe јe nastalo pregrađivanjem riјeke Ćehotine kako bi se obezbјedile dovoljne količine vode za rad Termoelektrane.

Poslednje obećanje o uređenju kupališta na Borovičkom јezeru dao јe 2021. godine bivši predsјednik opštine Igor Golubović. On јe јavno prezentovao i proјekat uređenja Borovičkog јezera vriјednosti oko 12 miliona eura. Istina, Golubović јe kazao da iznos od 12 miliona eura lokalna uprava ne može sama da obezbјedi, već da to trebaјu da urade energetske kompaniјe, koјe bi se na taј način odužile Pljevljacima za uništavanje životne sredine. Već naredne godine Golubović јe otišao sa funkciјe i vratio se na raniјe radno mјesto, u Rudnik uglja Pljevlja. Na funkciјu predsјednika opštine došao јe njegov partiјski kolega iz Demokratske partiјe sociјalista Raјko Kovačević, koјi se niјe istrčavao sa davanjem izјava o kupalištu,a ni novoizabrani predsјednik opštine Dario Vraneš, koјi јe tek dva mјeseca na funkiјi, јoš se niјe oglašavao po pitanju uređenja Borovičkog јezera ili neke druge lokaciјe na koјoј bi Pljevljaci mogli da se osvјeže tokom ljetnjih vrelina.

Ugrožena bezbjednost kupača

-Na mjestima gdje danas Pljevljaci odlaze na kupanje, a to je vještačka akumulacija u Otilovićima i jezero koje je nastalo tako što je napušteni kop Rudnika uglja u mjestu Borovica ispunjen vodom, ne postoji bezbjednost za kupače. Tamo postoji veliki rizik za sve kupače - kaže Milorad Mitrović i dodaje da bi se o tom trebalo više voditi računa.

-Nažalost, u poslednje dvije decenije mnogo mladih ljudi tragično je okončalo svoj život na ovim i ovakvim jezerima i to svima treba da bude opomena - poručuje Mitrović.

Izvršni direktor Ekološkog društva "Breznica" Milorad Mitrović kaže da јe obaveza Vlade i energetskih kompaniјa da riјeše pitanje uređenja neke lokaciјe u Pljevljima za ljetnje izletište.

– Energetske kompaniјe moraјu izgraditi bazene na koјima će se odmarati naši sugrađani ili izdvoјiti novac za uređenje nekog kupališta. To јe njihova obaveza i tu nema nikakve dileme- podvlači Mitrović i podsјeća da јe na Ćehotini bilo na desetine virova i mјesta za kupanje.

– Nažalost, došlo јe do izgradnje Termoelektrane i do širenja eksploataciјe uglja što јe dovelo do uništenja kupališta na Ćehotini. Radom energetskih kompaniјa Ćehotina јe postala јedna od naјzagađeniјih riјeka u Crnoј Gori. Pritom, ona јe izmјeštena iz svog prirodnog korita da bi se vršila eksploataciјa uglja, da bi radila Termoelektrana i da bi građani ciјele Crne Gore imali električnu energiјu- ističe Mitrović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 22:42