Пелет у стоваришту / Б.Је.
14/03/2022 u 07:39 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пљевљаци се опет грију на угаљ: Тона пелета сада кошта 280 еура

Треба све учинити да се увећа производња пелета, јер је то најбоља могућност да се цијене умање, истиче Милорад Митровић

ПЉЕВЉА – Нагло увећање цијене пелета пријети да се Пљевљаци опет врате на коришћење угља за огрев и да на тај начин пропадне план локалне управе да се угаљ потисне из употребе. Наиме, током јесени тона пелета могла се набавити, у слободној продаји, по цијени од 190 до 200 еура, док је сад цијена тоне пелета чак 280 еура. Они који су током јесени уз помоћ општинске субвенције набавили по двије тоне пелета, добијали су по једну тону бесплатно, док су другу плаћали по 184 еура.

– Имали смо 923 захтјева за пелет. Испоручили смо сваком грађанину по двије тоне и десет килограма пелета – кажу из Општине Пљевља.

Међутим, изузетно ниске температуре и дуга зима учинили су да је већина грађана потрошила пелет који је набавила по субвенционисаним цијенама и сада морају опет у набавку овог горива. Од бројних грађана сазнајемо да се пелет не може купити код пљеваљских произвођача, јер су унапријед успјели да уговоре продају. У најбољем случају, пљеваљски произвођачи одобравају продају до десет џакова, како би изашли у сусрет суграђанима док не успију да набаве пелет на неком другом мјесту.

Цијена угља и даље без промјене

Када је у питању цијена угља за широку потрошњу из Рудника угља Пљевља већ је раније саопштено да се она до краја грејне сезоне неће мијењати, односно да ће остати на 63 еура по тони. Том износу неопходно је додати трошкове превоза, који се креће по пет еура по тони угља.

Индивидуални стамбени објекти, који немају адекватну термоизолацију и имају дотрајалу столарију, на годишњем нивоу троше и до 15 тона угља. Притом су неопходне и одређене количине дрвета. Када су у питању ови објекти и њихово централно гријање, о пелету се не може размишљати јер су неопходне знатно веће количине од двије тоне.

Општина Пљевља од 2015. године издваја новчана средства како би грађани добили пелет по субвенционисаним цијенама, односно како би се избјегло коришћење угља за огрев и повећала заштита животне средине. Сада пријети опасност да ће се грађани вратити на коришћење угља. Извршни директор Еколошког друштва "Брезница" Милорад Митровић каже да већ има оних који су пелет замијенили угљем.

– Лично знам суграђане који су пелет замјенила угљем. Та опасност је увијек постојала и постоји. Свакако треба све урадити да пелет буде главно гориво за гријање. Треба размислити и о коришћењу плина – каже Митровић и додаје да је најгора варијанта да се садашња 923 домаћинства, која су прешла на коришћење пелета, опет врате на ложење угља.

– Треба учинити све да се увећа производња пелета, јер је то најбоља могућност да се цијене умање – наглашава Митровић и додаје да локална управа мора повести рачуна да они грађани који имају веће стамбене просторе, више чланова породице, али и јаче пећи, добијају више од двије тоне субвенционисаног пелета.

– Није у реду да свако домаћинство добије једнако јер се неки сугрђани не усуђују да користе пелет, јер двије тоне не подмирују потребе – каже Митровић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:33