Раде пут у дужини од 2,5 километара / -Д.Љ.
11/08/2021 u 06:40 h
Andrijana Dabanović, Danijela LjucovićAndrijana Dabanović, Danijela Ljucović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почела санација дијела главне улице кроз Куће Ракића, мјештани траже шири пут и комплетно асфалтирање

Разлог зашто радимо само овоу дионицу јесте таj што се ту према Закону о териториjалноj организациjи Црне Горе и катастарскоj подjели налази граница између општине Тузи и Подгорице. Други дио до жељезничке пруге припада КО Даjбабе, каже Ник Ђељошај

Коначно је кренула санација главног пута кроз Куће Ракића који је био у јако лошем стању. Рупе су га скроз појеле, а из дана у дан све је више пропадао јер га све чешће користе камиони и шлепери. Мјештани су задовољни што се кренуло са радовима, али имају и замјерку. Незадовољни су што ће бити урађен само дио пута, а не комплетан, а сматрају и да је требао да се прошири. Они истичу да је овај путни правац све прометнији, те да је улица уска за нормално одвијање саобраћаја. Пут ће бити саниран од Ржаничког моста до видиковца.

Мјештанин Веселин Вукановић каже да је асфалтирање пута само привремено рјешење и да би га требало проширити.

image

Веселин Вукановић

-Д.Љ.

– Почели су да раде пут, али неће у комплетној дужини да га асфалтирају. Ради се само два и по километра. Општине Тузи и Подгорица још нијесу ријешиле питање разграничења и то је проблем. Овај пут је био у ужасном стању, вријеме је било да се асфалтира. Ни ово сада што раде није право рјешење, већ привремено. Када нема ивичњака и тротоара макар с једне стране то није рјешење. Ово је био само наш сеоски пут и мјештани су уступали своја имања да би био шири. Сада је постала веома прометана улица. Пролази толико шлепера и камиона као да је магистрала. Постало је уско, треба да се направи пут ширине шест метара, јер је сада он транзитни – истиче Вукановић.

И Ратко Вукановић има замјерке што се само дио пута ради.

image

Ратко Вукановић

-Д.Љ.

– Задовољни смо што је почео да се ради пут. До када ће трајати остаје да видимо. Ако се ивичњаци не ураде ништа није направљено. Ово сада ради Општина Тузи, јер још није завршено разграничење. Да ли ће Главни град наставити не знамо. Пут је био гори од макадамског. Ваљало би да је проширен макар још метар и да је тротоар направљен. Прије 30 година смо га радили од својих средстава и од тада је само крпљен, од кише до кише – каже Вукановић.

Како је казао Ник Ђељошај, предсједник Општине Тузи каже каже да се овај пројекат реализује у оквиру броjних капиталних на подручjу Општине Тузи у циљу побољшања путне инфраструктуре.

– Асфалтирање пута у дужини од 2.450 метара, има буџетску вриjедност од 333.790 еура и веома jе важан за становнике, jер повећава безбjедност саобраћаjа и развоj предузетниства. На овоj дионици уклоњен је стари асфалт, урађено ново тампонирање и биће пресвучен са два слоjа у ширини од 5,5 метара, што је за локални пут изнад стандарда. Локални привредници Ракића, спремни су да учествују у трошковима у износу од 20 процената. Разлог зашто радимо само оволику дионицу јесте таj што се ту према Закону о териториjалноj организациjи Црне Горе и катастарскоj подjели налази граница између општине Тузи и Подгорице. Други дио до жељезничке пруге припада КО Даjбабе. У комуникациjи смо са Главним градом и очекуjемо да ће, не само на овоj дионици него у свим гдjе се спаjамо путевима, се планирати обострано, како не би грађани осjетили гдjе су административне линиjе између општина у квалитету путне инфраструктуре – истиче Ђељошај.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:12