Са једне од акција / - Инфо спорт ЦГ
28/11/2021 u 17:15 h
Драган СтојановићДраган Стојановић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почело формирање паркова „Маслињаци дјеце Црне Горе”

Оформљивање парка маслина Клиничког центра Црне Горе са 150 садница, како је навео Бановић, зависиће од надлежних и њиховог нивоа еколошке свијести

Предсједник НВО Фондација „ИНФО спорт ЦГ” Миодраг Бановић о формирању паркова „Маслињаци дјеце Црне Горе” истакао је да је ова акција почела је да се реализује по убрзаној процедури.

Маслине су засађене најприје 25. новембра у дворишту ОШ „Војин Поповић” у Дрезги пиперској, у подгоричкој општини, 38 садница. Наредна садња је била у подручном одјељењу исте школе - „Стањевића Рупа” - 28 садница.

Истог дана, са четири саднице оформљен је парк маслина дјеце ЈПУ „Ирена Радовић” у Даниловграду, затим са 10 садница у дворишту Гимназије “Слободан Шкеровић” у Подгорици, са 30 садница у ОШ “Саво Кажић” - Барутана, Љешанска нахија, те пет садница у дворишту Средње стручне школе “Иван Ускоковић”.

- Велика еколошка акција „Маслињаци дјеце Црне Горе”, покренута 16. октобра, била је позитивни еколошки подстицај и Влади Црне Горе, са позитивним ефектима. Под покровитељством Владе Црне Горе, извршен је ископ основа за садњу, набавка садница, а 24. новембра обављена садња 28 садница црног јасена у еколошкој акцији, у којој је присуство потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић - истакао је Бановић.

Бановић је најавио обнову старог и формирање новог парка маслина у кругу Опште болнице Бар.

- Од укупно 127 маслина, 82 стабла су старе око 250 година, које су садили наши преци, а 45 је младих. Обезбијеђен је багер донатора „Код Бркановића”, којим су ископане основе за садњу младих садница маслина и багер „Комуналне дјелатности Бар” као донација за другу етапу рада. Због неповољне временске ситуације, акција садње је одложена за четвртак 9. децембар у девет сати - рекао је Бановић. 

Он је најавио и оформљивање парка „Маслинова гора”, са 29 садница у дворишту Храма у изградњи „Света Тројица” у Пиперима, затим шест паркова маслињака за дјецу Бара и са подручја Боке из општина Тиват, Котор и Херцег Нови (ОШ „Бранко Бринић” Радовићи; Средња мјешовита школа „Младост” Тиват, ОШ „Вељко Дробњаковић” Рисан, ЈПУ „Наша радост” Херцег Нови, Средња мјешовита школа „Иван Горан Ковачић” Херцег Нови, Гимназија „Нико Роловић” Бар).

Оформљивање парка маслина Клиничког центра Црне Горе са 150 садница, како је навео Бановић, зависиће од надлежних и њиховог нивоа еколошке свијести.

- Први кораци у формирању паркова „Маслињаци дјеце Црне Горе” вјерујемо да ће бити додатни подстицај и другима да убрзано крену путем заштите и унапређења животне средине наше еколошке државе Црне Горе, као неопходност уопште, а чија је неопходност нарочито изражена у ситауацији свјетске пандемије ковид-19. Припремљене су саднице маслина у расадницима у Бару, које ће допремити до одредишта, гдје ћемо обавити садњу маслина у договореном термину, након завршетка припремних радова. Средства за куповину маслина и њихово допремање из Бара до одредишта за садњу, обезбиједило је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, по одобрењу министра Александра Стијовића. У циљу проширивања паркова „Маслињаци дјеце Црне Горе”, а у интересу дјеце Црне Горе и будућих генерација еколошке државе, вјерујемо да ће се својим грађанима убзо придружити и руководства из надлежних инститиција наведених општина и државних институција Црне Горе - закључио је Бановић.

Драган Стојановић

Фото Инфо спорт ЦГ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:47