Фото: ТВЦГ (принтскрин)
19/08/2021 u 20:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подгорица и Никшић данима у диму

Пожари су посебно у првој половини августа, негативно утицали на квалитет ваздуха који је најзагађенији био у Никшићу

Поред велике штете по шуме, пожари су угрозили и квалитет ваздуха, односно, присутан је повећан број ПМ честица. Најбоље су то могли осјетити грађани Подгорице и Никшића, који су данима били у диму, јавља ТВЦГ преноси портал РТЦГ.

Уколико се ситуација не стабилузује стручњаци савјетују да се обавезно прате препоруке Института за јавно здравље, у случајевима повећаности ваздуха.

Пожари који су били активни на више локација у Црној Гори, погоршали су квалитет ваздуха. Подгорица је данима била прекривена димом. 

Пожари су посебно у првој половини августа, негативно утицали на квалитет ваздуха који је најзагађенији био у Никшићу.

-Пет пута више него што су дозовљене честице је било стање кавалитета ваздуха, значи причамо о праскастим материјама, значи 50 микрограма по метру кубном је дозовљена граница, у Никшићу је била 250, тако да све је јасно, оно што је стварно ургентно било и што је на неки начин забрињавајуће јесте што је и урбана зона града која је прилично далеко од активних пожара била загађена-саопштио је Александар Перовић.

Додатно забрињава то што су усљед пожара, уништене велике шумске површине.

-Тренутно је тешко стајне грађани су прилично разочарани јер су измучени боре се око својих домова али вјерујем да ће из свега овога неко да извуче поуке и да сљедеће године да ћемо имати боље опремљене Службе зашите и спашавања- казао је Перовић.

А како у Црној Гори и даље гори на више локација, ватрогасци настављају борбу. Из Агенције за заштиту природе и животне средине, апеловали су на грађане да се у случају високог односно веома високог загађења ваздуха, придржавају препорука Инситута за јавно здравље.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 18:10