/ - фото: ЦЕТИЊЕ
02/11/2021 u 17:04 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подстицаји инвеститорима за нова запошљавања

Стратешки приступи развоју траже озбиљност и вријеме, казао је градоначелник Цетиња Александар Кашћелан

Стратешки приступи развоју траже озбиљност и вријеме, уз уважавање тржишних прилика, навика и реалности, али и менталитета средине у којој се мјере доносе, казао је градоначелник Александар Кашћелан на сједници Скупштине Пријестонице на којој је усвојена одлука о подстицајима за запошљавање локалног становништва на територији Цетиња.

Он је представљајући Одлуку казао да је сигуран сам да је то добар документ који је уважио све специфичности Цетиња, који нијесу искључиво економске природе.

Према његовим ријечима, Одлука прописује да право на подстицаје имају инвеститори и постојећи привредници који реализују инвестиционе пројекте којима се отварају нова радна мјеста за локално становништво, односно они који реализују инвестиционе пројекте који доприносе развоју туризма и пољопривреде.

- Подстицаји се одређују према броју нових радних мјеста, а у зависности од облика инвестирања и мјеста инвестиције дефинисани су кроз програме подстицаја за инвестиције у бизнис зонама и ван њих, као и кроз програм подстицаја за проширење дјелатности постојећих привредника који послују ван бизнис зона- навео је Кашћелан.

Он је објаснио да ако, на примјер, инвеститор и постојећи привредник реализује инвестицију у бизнис зони, која подразумијева улагање од минимум 300.000 €  и отварање минимум 5 нових радних мјеста, он остварује право на давање земљишта у закуп до 30 година уз плаћање мјесечне закупнине од 0,01 еур по м2.

- Такав инвеститор има право и на умањење накнаде за комунално опремање грађевинског земљишта за 100%, као и пореза на непокретност за све објекте који су у функцији инвестиције за прве три године након завршетка изградње и 50 одсто на наредне двије године- рекао је градоначелник.

Он је додао да привредник који проширује дјелатност на територији Пријестонице која не припада бизнис зони, а која подразумијева инвестицију од минимум 200.000 еура и отварање минимум 3 нова радна мјеста, остварује право, између осталих, на финансијску партиципацију у износу од 2.400 еура за свако новоотворено радно мјесто, коју ће Пријестоница исплатити у року не дужем од 24 мјесеца од дана запослења незапосленог лица.

Он је у току излагања подсјетио и на пројекат Плацемент, чији је циљ обезбјеђивање запошљавања, умрежавања и обуке локалној прехрамбеној индустрији и ентитетима у Црној Гори. Кроз овај пројекат цетињским привредницима на располагању су 22 гранта, укупно вриједна 193,5 хиљада еура. Грантови су распоређени у три категорије, појединачних вриједности 5,5 хиљада, осам хиљада еура и 13 хиљада еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 09:43