/ - FOTO: FEJSBUK/ - FOTO: FEJSBUK
11/02/2022 u 16:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Полицајац који је пронашао одбjеглог лавића у Будви: Био је на два метра од мене

Било нам је битно да га уочимо, да га лоцирамо, а онда да се направи план како да се он ухвати, рекао је он

Младунче лава, старо шест мјесеци, у сриједу је коначно ухваћено након десет дана потраге широм Будве. Младог лава, ког су највероватније сами власници пустили напоље у страху од пријаве због недозвољеног држања опасних животиња, угледао је полицајац Божо Зец, који открива детаље ове несвакидашње акције, пише Nova S.

Зец је био један од многобројних Будвана који су учествовали у потрази. За младунчетом су данима трагали припадници Центра безбједности Будва, волонтери из Подгорице, Агенција за заштиту животне средине, Агенција за заштиту и проучавање птица, мјештани и ловци.

Сви они су се окупили у просторијама Ватрогасне јединице Будва, одакле је почела потрага у правцу села Подострог. Како каже Зец, није било страха јер је ријеч о младунчету.

-С обзиром да смо имали претпоставку да лавови имају одређени временски период када не знају да лове и када се хране на цуцлу, нисмо имали страх. Било нам је битно да га уочимо, да га лоцирамо, а онда да се направи план како да се он ухвати- рекао је он за Nova.rs.

"Видио сам лава на тераси"

Зец је био први који је видио лава у једној незавршеној кући.

-Мени се игром случаја посрећило тај дан да га ја први видим. Ишли смо стазом која води према једном извору и сматрали смо да он мора пролазити том стазом да би пио воде. Када смо дошли до куће у изградњи, ту смо се зауставили поред једног дрвета и разговарали, да би ту било добро да се постави камера, како би видјели да ли је он ту пролазио и у ком сјмеру се креће- каже.

Сјетио се да му је један чојек из Агенције за заштиту животне средине рекао да су једног вука у Подгорици пронашли иза старе куће, јер се ту сакрио пошто је већ био изгладнео и изнемогао. Тада су Зец и људи који са били са њим одлучили да уђу у кућу и да је прегледају.

-Спустио сам се у кућу и прегледао приземље. Тамо није било ничега. Прегледао сам једну просторију на првом спрату, па онда и други, али ни тамо није било ничега. Када сам изашао и провирио иза зида на тераси на два метра од мене, примјетио сам младунче лава. Размишљао сам шта да радим и дошао до закључка да је најбоље да се вратим, обавијестим остале и да заштитимо кућу да нам не би побјегао- истиче Зец.

Ватрогасци ухватили лава у џак

Изашао је из куће, позвао остале и показивао им рукама да не галаме.

-Опколили смо кућу са свих страна и посматрали да негдје не искочи. Ипак је то врста мачке која је спремна да скочи и прескочи. Тада је дошао Илија Рацановић, који је са ловцима тражио лава. Он је позвао ватрогасце, који су одмах дошли. Ми смо затворили та врата на степеницама, да не би лав могао да изађе. Да ли је он у том тренутку осјетио моје присуство или не, лав се вратио у једну мању мрачну просторију и ту се сакрио- рекао је.

Када су ватрогасци дошли, претражили су кућу и ушли у просторију гдје је био лав. Ставили су га у платнени џак и транспортовали до просторија Ватрогасне јединце Будва, а потом и у Подгорицу.

-Агенција за заштиту животне средине ће му обезбједити адекватну заштиту. Колико сам разумео, лав треба да прими одређен број вакцина, а онда ће донијти одлуку шта ће бити са њим, гдје ће га сместити- закључује Божо Зец из Будве.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 09:19