COPA- COGECA / - FOTO: ŽELJKO ŠAPIRIć
05/12/2023 u 17:56 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poljoprivredni klaster Crne Gore postao član COPA-COGECA

Delegacija Poljoprivrednog klastera uzela je učešće na sjednici COPA-COGECA u Briselu koja je održana 30. novembra, a 1. decembra ovaj Klaster postao i formalno član organizacije

U prostorijama Poljoprivrednog klastera Crne Gore, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su zajedno sa predstavnicima klastera održali pres konferenciju povodom učlanjenja ovog klastera u Komitet profesionalnih poljoprivrednih organizacija (COPA) i Generalni komitet za poljoprivrednu saradnju u Evropskoj uniji (COGECA), poznatiji pod zajedničkim nazivom COPA-COGECA.

Generalni direktor Direktorata za poljiprivredu Miroslav Cimbaljević je kazao da su ciljevi organizacije su promocija održive poljoprivrede, ekonomska iplativost poljoprivrednih gazdinstava i poboljšanje uslova rada na farmama u Evropi.

- Ova vijest je od velikog značaja za kompletan crnogorski poljoprivredni sektor, što znači da će naši farmeri moći da utiču na kreiranje zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije (EU) te da će se otvoriti nove mogućnosti za korišćenje određenih fondova. Omogućava se i umrežavanje transfera znanja i tehnologija kao i informacije o tržištu i proizvodima koje naša zemlja treba da ispuni - kazao je Cimbaljević.

Delegacija Poljoprivrednog klastera uzela je učešće na sjednici COPA-COGECA u Briselu koja je održana 30. novembra, a 1. decembra ovaj Klaster postao i formalno član organizacije.

Boško Miličić, predsjednik Poljoprivrednog klastera kazao je da će ovo partnerstvo omogućiti jačanje veze sa poljoprivrednicima iz cijele Evrope.

- Glas farmera iz Crne Gore sada će biti podržan od strane zajednice koja dijeli iste ciljeve i vrijednosti. Ovaj trenutak predstavlja pozitivan signal za Evropski put Crne Gore - kazao je Miličić i zahvalio se svima na podršci i naporu ka povezivanju Crne Gore sa oovm prestižnom organizacijom.

On je kazao da će Klaster raditi zastupanju prava poljoprivrednika Crne Gore i obećao da će doprinijeti kreiranju nacionalne poljoprivredne politike i učestvovati u kreiranju ove politike u EU u cilju kontsruktivnog partnerstva.

Član Upravnog odbora iz Bara Vladimir Dabanović istakao je da je glavni cilj bio vidiljivost u domaćim institucijama a sada i evropskim kako bi osnažili položaj poljoprivrednika.

- Smatramo da do sada nisu iskorišćene sve blagodeti koje imamo, a nadam se da ćemo ubuduće moći više da koristimo evrpske fondove kako bi pojačali našu proizvodnju, zadržali postojeće ljude na imanjima i stvoriti uslove da mladi krenu našim stopama - kazao je Dabanović.

Nebojša Krsmanosić, predstavnik strateškog partnera "Altermodus"-a kazao je da su zajednički radili na projektima i osmišljavanju proizvoda koji će pomoći Klasteru i pojoprivrednicima da ubuduće što kvalitetnije počnu sa proizvodnjom hrane, koja je ujedno i najvažnija grana u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jul 2024 15:53