/ - Фото: М.Н.
02/11/2021 u 13:14 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поново кренуо велики талас спољне миграције

НВО ,,Еуромост‘‘ из Бијелог Поља упозорава на масован одлазак младих са сјевера

Бјелопољска невладина организација ,,Еуромост" је у октобру мјесецу регистровао да је са сјевера Црне Горе поново кренуо велики талас спољних миграција према државама ЕУ, посебно према Њемачкој.

-Евидентирали смо велики број породица млађе популације и рразговарали и са неколико породица гдје су нам пренијели, да је разлог њиховог одласка економска ситуација, незапосленост и да немају од чега да живе на сјеверу. Такође, да су прије њиховог одласка прво отишли њихови чланови породица, који су одмах нашли посао и све припремили за долазак осталих чланова.

Јуче смо добили информације, да су током прошле недеље аутобуси који возе у државе ЕУ били пуни и да је разлог повећаног одласка, посао који одмах добију, посебно у Њемачкој-кажу у Еуромосту, додајући да је у разговору представника НВО,,Еуромост" са једним од послодаваца који је родом из Бијелог Поља, а који има и своју компанију у Њемачкој  добијена информација, да би данас добио посао у Њемачкој је само битно да си радно способан и да су процедуре за запошљавање странаца са Балкана много поједностављене.

-Разговарали смо и са једним бројем младих из Бијелог Поља који су добили посао у Њемачкој, и они  су нам пренијели, да су одмах добили посао, да не планирају да се враћају у Црну Гору, и да се прво смјештају по више људи у једном стану, док не стану финасијски на ноге, а након тога се одвајају и повлаче своје пордице са сјевера Црне Горе.

НВО,,Еуромост" још једном позива све доносиоце одлука и на локалном и на државном нивоу, да се окрену сјеверу Црне Горе, или ће у блиској будућности од 13 општина постати само једна.

-У прилог томе није само масовни одлазак младих и масовна спољна и унутрашња миграција становништва са сјевера Црне Горе, већ последњих година  велики пад наталитета више умрлих од рођених-кажу у Еуромосту.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:15